Hlavní obsah

Za korupci v českém fotbale šli aktéři i do vězení

Korupce ve fotbale, konkrétně tzv. kupování zápasů není v českém či československém fotbale ničím novým. Některé případy skončily i před soudem a jejich aktéři pak ve vězení. Nabízíme krátké chronologické ohlédnutí za nejznámějšími případy.

Článek
1975Připad skončil na stole ÚV KSČ

V posledním kole ligy hrála o sestup Sparta Praha i TŽ Třinec a oba týmy si své zápasy "pojistily". Pražané vyhráli nad Teplicemi 4:0. V Třinci o několik minut posunuli začátek utkání a mírně protáhli přestávku a třetí Bohemians domácí porazili 5:0, když v samém závěru kopali penaltu. Třinec se díky skóre udržel, sestoupila Sparta. Případem se dokonce zabývalo ÚV KSČ, ale nakonec nikdo nebyl potrestán.

1978Obálku dostal funkcionář místo rozhodčího

Za pokus o úplatek bylo odsouzeno několik funkcionářů ve Vlašimi (včetně sekretáře Šindeláře, jenž byl odsouzen k nepodmíněnému trestu), kteří z tzv. černých fondů chtěli uplatit sudího v kvalifikačním utkání ve Frýdku-Místku. Obálku s 10 000 Kčs však dostal omylem funkcionář svazu místo rozhodčího. Vlašim byla přeřazena z druhé ligy do divize.

1981Několikaleté podmíněné tresty

V Příbrami, snažící se o postup ze druhé nejvyšší soutěže, bylo za nesprávné hospodaření, uplácení sudích a kupování zápasů odsouzeno několik funkcionářů k nepodmíněným trestům v délce několika let. Mimo jiné skončil za mřížemi i J. Houška, který byl sekretářem kromě Příbrami také ve Spartě a Bohemians.

1985Budějovice podvod oznámily

Zástupci Českých Budějovic udali vedoucí tým druhé nejvyšší soutěže Zbrojovku Brno, která se měla částkou 35 000 korun pokusit podplatit jejich hráče. Peníze měl dostat českobudějovický hráč Jodl. Zbrojovka nebyla ze soutěže vyloučena, ale do první ligy postoupili Jihočeši. Odsouzeni byli předseda brněnského klubu Kos a bývalý hráč a později trenér Mikloš.

1989Milión z černých fondů Bohemians

Zřejmě nejslavnější případ, týkající se Bohemians, v němž figurovali i hráči. Bývalý sekretář Bohemians Svoboda strávil ve vyšetřovací vazbě osm měsíců, než byl odsouzen na dva roky s podmínkou. Potrestán byl i předseda pražského týmu Típek. Několik desítek stvrzenek prokázalo, že hráčům vyplatil z černých fondů dohromady více než milión korun. Celou záležitost měl udat jeden z bývalých funkcionářů klubu. Před soudem většinou svědčilo i několik hráčů.

1989-1990Velká úplatkářská aféra

Velká úplatkářská aféra vypukla ve II. lize a měla se týkat Teplic, Zlína a Frýdku-Místku. Kluby byly nejprve vyloučeny ze soutěže, později jim byl trest snížen (odebrání šesti bodů) a několik podzimních zápasů bylo sehráno až na jaře. Posledně jmenovaný klub skončil nakonec poslední s minus jedním bodem.

1995Série horkého léta

Série kauz horkého léta tohoto roku. Majitel benešovského klubu Švarc rozjel velkou aféru prohlášením, že se v lize uplácí. Nakonec svoje prohlášení zmírňoval až do odvolání. Sám poté skončil ve vězení za daňové úniky. Manažer Liberce Prokopec zase obvinil drnovického předsedu Gottvalda, že chtěl podplatit nejprve domácí hráče částkou 200 000, a když to odmítli, chtěl se prý obrátit na rozhodčí, aby v prospěch jeho klubu ovlivnili utkání Liberec-Drnovice.

I v tomto případě nařčení odmítali obvinění a ti, kteří ho vznesli, svá slova odvolali. Sudí Puček v televizní Aréně uvedl, že se jej pokusili ovlivnit manažer Olomouce Kubíček a drnovický Gottvald. Puček skončil před disciplinární komisí. Ta se v několika letních kauzách obrátila na orgány činné v trestním řízení, které však trestné činy neprokázaly.

2001Manažer Bohemians nic nedokázal

Manažer Bohemians Klusáček prohlásil, že fotbal je "plný korupce a vydírání". Když byl předvolán před disciplinární komisi, nepředložil jediný důkaz. Případ šetřila i policie, která jej odložila.

2002Žižkovští obvinili spoluháče Hunala

Žižkovský obránce Hunal byl obviněn spoluhráči, že měl prodat zápas posledního kola se Slavií (0:1). Žižkov přišel o titul, který získal Liberec. Hunal z Viktorie odešel do Teplic.

Reklama