Hlavní obsah

Slavistická školka kapitána Latku neděsí, podobnou vichřici v kádru zažíval v Řecku pravidelně

Pro staronového trenéra Beránka, který si už mnohým prošel, žádné nóvum. Pro kapitána Latku tuplem ne. Oba už během fotbalové dráhy párkrát zažili, že spadli k mužstvu, jež se po zemětřesení tvoří od základu a za pochodu k tomu, jako teď Slavia. „V Řecku to probíhalo každého půl roku,“ připomíná třicetiletý navrátilec Martin Latka působící naposledy v Düsseldorfu zkušenosti z předchozího dvouletého angažmá v Panioniosu na předměstí Atén.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bude Martin Latka prožívat podobnou radost i při dalším návratu do Slavie?

Článek

Jenže teď je zpátky doma. A k tomu ve Slavii, která se na jaře do poslední chvíle třásla, aby v lize vůbec přežila. V klubu, z něhož se odporoučel nejen nizozemský kouč Pastoor, ale i ruští emisaři mající v roli poradců připravit půdu pro koupi vršovického klubu a vstup nového majitele z východu.

„Nešťastné období. Všichni Rusové už jsou ale pryč a doufám, že ani v budoucnu v Edenu nebudou," opětovně stvrdil sportovní ředitel Slavie Karol Kisel, že námluvy majitele klubu Aleše Řebíčka s ruským investorem definitivně skončily. Zbývá tudíž česká cesta, na níž má být Slavii nápomocna Fortuna coby nový generální partner a kterou mají klestit především trenér Beránek s kapitánem Latkou, jehož si do vůdčí role celkem logicky sám vybral.

Aby ne, když je v kádru nejstarším a společně s Pitákem nejzkušenějším hráčem, takže především na něm bude, aby mateřskou školku kolem sebe ukočíroval.

Rošády ve Slavii
Noví hráči: Latka (Düsseldorf), Bílek (Zaglebie Lubin), Baéz (Trenčín), Petr (Olomouc/Slovácko), M. Černý (Dukla), Vukadinovič (Jablonec), Balaj (Sparta)
Navrátilci z hostování: Berkovec (Bohemians), Mikula (Jihlava)
Hráči, kteří odešli: Necid (CSKA Moskva), Smejkal (Boleslav), Čontofalský (Fort Lauderdale), Ritchie (JAR), Mensah (Liberty Professionals), Eschemann (konec smlouvy), Bortel (Trnava), Čonka (Trnava), Škutka (Košice), Neves (Příbram), Lička (konec smlouvy) Tusjak (Táborsko), Červenka (Sokolov)
Hráči, kteří skončili kariéru: R. Černý
Hráči, kteří v kádru nefigurují: Koreš, Vošahlík, Dostál

„Zase tak horké to nebude, protože i Dobrotka a Bílek už mají něco za sebou, takže na kočírování nás bude víc. A i mladí se budou muset ukázat a vzít na sebe odpovědnost. Není přece rozdíl, jestli je někomu pětatřicet a jinému osmnáct," brání se Latka představě, že by všechno leželo jen na něm a po vichřici, která hráčský kádr Slavie pořádně pročistila, muselo mužstvo svého kapitána zažívajícího už třetí návrat do Edenu na slovo poslouchat.

V Panioniosu bylo hůř

Zvláště, když kolem něho pobíhá spousta mladých fotbalistů majících s ligou minimum zkušeností. Anebo také vůbec žádné.

„V Řecku to bylo horší. Tam se kádr měnil každého půl roku. Navíc přicházeli hráči různých národností s odlišnou mentalitou a povahou, takže současná Slavia je oproti tomu idyla," poznamenává Latka, aby ovšem promptně připomněl, že mužstvo potřebuje čas, aby se mladí adaptovali, tým se sehrál a postupně stoupal vzhůru.

Beránkovo krédo: Slavia, vzhůru

Třeba až k pohárovým příčkám, což je tříletý horizont, který si pro své působení v Edenu trenér Miroslav Beránek vytyčil.

„Ale k jeho naplnění vede v současnosti jediná cesta, kterou musí lemovat poctivý přístup, pracovitost, touha a vůle vyhrávat. A patřičný charakter také, to se ví. I proto jsem přišel do kabiny s novým krédem, jež zní: Vzhůru, Slavia. To proto, že cesta vzhůru nikdy nekončí, provází ji pochopitelně i porážky, ale podstatné bude ukázat, že je tady lepší a kvalitnější Slavia," prozrazoval slavistický kouč filosofii, kterou se snaží svým novým svěřencům infikovat a oni by ji měli naplnit už v sobotní ligové premiéře na Slovácku.

„Hlavně tím, že urvou nějaký bod, protože o ně nám musí jít od samého začátku, i když si bude mužstvo ještě nějaký čas sedat," dodával Beránek.

Reklama

Související témata: