Hlavní obsah

Rusko - Česko 1:2Češi mají skalp Rusů a pošilhávali po triumfu na Švédských hrách. Domácí jim ale nepomohli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Irgl 0 : 1
50. Nedorost 0 : 2
53. Kuzněcov 1 : 2
Záznam online reportáže

Malmö/Praha
Aktualizováno

Mdlé představení proti Finsku dokázali hodit za hlavu a po necelých čtyřiadvaceti hodinách získali čeští hokejisté skalp lídra Euro Hockey Tour (EHT) Ruska, které v Malmö po trefách Irgla s Nedorostem zdolali 2:1. Hadamczikovi svěřenci si výhrou udrželi naději na celkový triumf na Švédských hrách, k němu ale zároveň potřebovali, aby v závěrečném zápasu turnaje porazili Švédové v severském derby Finy. Domácí však nepřekročili svůj stín z předchozích duelů a po výhře 5:2 se vítězem turnaje stal celek Suomi.

Foto: Scanpix Sweden, Reuters

Český zadák Tomáš Mojžíš (vpravo) zkouší přibrzdit rozjetého ruského forvarda Denise Kokareva.

Článek
Fotogalerie

Alois Hadamczik vyšel vstříc Vítkovicím a Slavii, které už v pondělí čeká v extralize vzájemný zápas, a proti Rusům nenasadil obránce Michala Barinku a útočníka Tomáše Hertla. Poprvé od loňského mistrovství světa se naopak v brance po vyléčení zraněné ruky objevil Jakub Kovář.

Češi začali mnohem lépe než o den dříve proti Finům, byli to však Rusové, kteří si jako první vypracovali obrovskou šanci. V jedenácté minutě se totiž po zaváhání Krajíčka ve středním pásmu řítil Radulov zcela sám na Kováře, ten ale jeho pokus o bekhendový blafák odhalil.

Čechy odměnil za aktivitu Irgl

Pak se ale měl co ohánět i gólman Barulin, jemuž po Krejčíkově střele vypadl puk z výstroje, dojíždějící obránce Čudinov jej ale stihl odpálit do rohu kluziště. V polovině zápasu hrál český tým přesilovku, když Barulin chyboval v rozehrávce za brankou. Tenkrát sice ještě odkrytou klec netrefil, dorážející Irgl ale v mele v brankovišti nadvakrát uspěl a otevřel skóre. Češi tak byli odměněni za svou aktivitu, sborná se totiž v prostřední třetině jen obtížně dostávala do útočného pásma a hrálo se povětšinou před Barulinem.

Do třetí třetiny ale vstoupili Rusové tlakem a po zakončení Pěrežogina stálo při Kovářovi štěstí, když puk skončil na levé tyči. Z protiútoku ale málem přidali Češi druhý gól, po pasu Petružálka zpoza branky však Vrána z ideální pozice trefil jen masku Barulina.

Nedorost oslavil návrat do reprezentace vítězným gólem

V 50. minutě ale už Češi mohli jásat. Nedorostovu první střelu sice ještě Barulin vyrazil, ke kotouči se však znovu dostal kapitán ukrajinského Doněcku a svůj návrat do reprezentace po čtyřech letech oslavil gólem. A to vzápětí mohl skórovat i Kašpar, ruský gólman ale tygřím skokem střelu lapil.

Místo rozhodnutí naopak přišly komplikace. Česká obrana nepokryla na brankovišti operujícího Kuzněcova, jehož první pokus sice ještě Kovář pokryl, proti opakované dorážce byl ale bezmocný. Sborná ucítila šanci na vyrovnání, půl minuty před třetí sirénou dokonce sáhla ke hře se šesti hráči v poli, skóre se už ale neměnilo.

Češi se tak po druhé výhře na turnaji probojovali do čela Švédských her. Aby na ní vydrželi i po jejich skončení, musel v závěrečném zápase porazit výběr domácích Tří korunek rivala z Finska. Sobotní přemožitel českého týmu však zvítězil 5:2 a v turnaji slaví triumf.

Švédské hokejové hry - třetí díl Euro Hockey Tour v Malmö:
Rusko - Česko 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 53. Kuzněcov (Popov) - 30. Irgl (Tenkrát), 50. Nedorost (Vondrka, Krajíček). Rozhodčí: Vinnerborg, Johansson - Ulriksson, Pihlblad (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 1364.
Rusko: Barulin - Nikulin, Birjukov, Bělov, Medveděv, Denisov, Čudinov, Rylov - A. Radulov, Šipačov, Mozjakin - Pěrežogin, Popov, Širokov - Kuzněcov, Tichonov, Varnakov - Kokarev, Kazionov, Plotnikov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Česko: Jakub Kovář - Krajíček, Krejčík, Němec, Čáslava, Mojžíš, Nakládal, Zámorský - Irgl, Novotný, Tenkrát - Průcha, Nedorost, Vondrka - Petružálek, Vrána, Kašpar - T. Rachůnek, I. Rachůnek, Adamský. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Švédsko - Finsko 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 29. Fransson (Burström, J. Fasth), 52. Andersson (Burström, Lindberg) - 22. Hytönen (Lajunen), 24. Mäenpää (Salminen, I. Filppula), 33. Savinainen (Kuusela, Kukkonen), 49. Hietanen (I. Filppula, Haataja), 60. Kiiskinen (Anttila, Lahti). Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Dahmén, Käck (oba Švéd.). Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. Diváci: 7357.
Švédsko: Wesslau - Skogs, Viklund, Fransson, Burström, Nygren, Fernholm - Pettersson, Lundqvist, Persson - Arlbrandt, Söderberg, S. Hjalmarsson - Ericsson, Lindberg, Andersson - Fasth, Rasmussen, Paulsson - Aslund. Trenér: Par Marts.
Finsko: Engren - Hietanen, Mäenpää, Lajunen, Niskala, Kousa, Väänänen, Kukkonen, Ohtamaa - Haataja, I. Filppula, Salminen - Aaltonen, Hytönen, Osala - Anttila, Lahti, Kiiskinen - Kuusela, Wirtanen, Savinainen. Trenér: Jukka Jalonen.
Konečná tabulka turnaje:
1.Finsko3201011:67
2.Česko320014:46
3.Rusko311019:65
4.Švédsko300033:110

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama

Související témata: