Hlavní obsah

Česko - Rusko 0:2Češi přežili dlouhé oslabení, pak ale dostali od Rusů dva góly a bylo hotovo

Helsinky

Čeští hokejisté hráli až do konce 2. třetiny v Helsinkách na turnaji Karjala s Ruskem vyrovnanou partii. Přežili i několik početních oslabení. Pak ale dostali na začátku třetí třetiny dva góly během jedné minuty a z toho se už do konce utkání nevzpamatovali.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Finský útočník Jarkko Immonen (vlevo) v souboji před bránou s českým obráncem Jakubem Nakládalem. Vpravo brankář Jakub Kovář.

Článek

Do české branky se stejně jako v sobotu postavil Jakub Kovář a opět byl hlavní postavou týmu. Při Douderově čtyřminutovém vyloučení si připsal několik výborných zákroků. Nepřekonal jej Nikulin ani Panarin. V 8. minutě mu pomohla po Zubarevově střelec tyč.

Jerjomenko v ruské brance měl naopak minimum práce, jeho pozornost vyzkoušeli Nakládal, Vrána nebo Krajíček, vážnější šance to ale nebyly. To Jakub Kovář musel řešit složitější situace, v 17. minutě ho prověřil hned dvakrát na brankovišti pohotově tečující a dorážející Timkin.

Ve druhé části reprezentace vyrovnala se sbornou opticky krok a Jerjomenko měl před polovinou duelu i více práce. Stejně jako Jakub Kovář ale držel čisté konto. Po chybě v ruské rozehrávce jej nepřekonal Petružálek, gólem neskončila ani akce Jana Kováře v přesilové hře.

Skoro minutu ve třech

Druhá polovina prostřední dvacetiminutovky se nesla ve znamení českých vyloučení. Rusové měli dokonce 57 sekund výhodu přesilových her pět na tři, gól ale vstřelit nedokázali. Panarina vychytal Jakub Kovář, hned dvakrát nemířil přesně v ideální pozici Popov.

Na začátku třetí třetiny útočník Omsku tečoval pohotově Pěrežoginovu střelu od modré a otevřel skóre. O 34 sekund později se Rusové prosadili podruhé, když na konci rychlé kombinace druhé formace byl přesně střílející Varnakov. Rusko tak po 68 sekundách třetí třetiny zlomilo zápas na svou stranu.

Češi se snažili utkání zdramatizovat, vytvořit si převahu ale nedokázali. I nadále musel nebezpečnější šance likvidovat Jakub Kovář, kterého prověřili Pěrežogin nebo Těreščenko. Skóre už se ale nezměnilo. Reprezentace tak potřetí v sezóně a podruhé na Karjale vyšla střelecky naprázdno.

Hokejový turnaj Karjala, druhý díl Euro Hockey Tour v Helsinkách:
Česko - Rusko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Rozhodčí: Fonselius, Kaukokari - Hägerström, Puolakka (všichni Fin.).
Česko:
Jakub Kovář - Doudera, T. Kaberle, Nakládal, Piskáček, Krajíček, Kutlák - Irgl, Jan Kovář, Hubáček - Petružálek, Vrána, I. Rachůnek - Sekáč, Roman, Rolinek - Kašpar, Kousal, Buchtele. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Rusko:
Jerjomenko - Nikulin, Alexandrov, Čudinov, Medveděv, Zubarev, J. Birjukov, Kiselevič, Rjasenskij - Pěrežogin, Těreščenko, Popov - Varnakov, Burmistrov, Panarin - Gluchov, Kablukov, Prochorkin - Tichonov, Timkin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama

Související témata: