Hlavní obsah

Sil ubývá a poslední výhra bývá nejtěžší, varuje Dopita

Igor BruzlSport.czPrávo

Hlavní úlohu v pátém čtvrtfinále play-off mezi Vítkovicemi a Znojmem sehrál v dresu Orlů Jiří Dopita. Nejzkušenější ze znojemských hokejistů v Ostravě na jeden gól nahrál a druhý sám vstřelil. "Nemyslím si, že by Vítkovice hrály vabank, čekat na chyby bude i soupeř," říká Dopita před čtvrtečním šestým duelem ve Znojmě v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Jiří Dopita (uprostřed)

Článek

Páté čtvrtfinále ve Vítkovicích patřilo vám. Můžete přiblížit gól, který definitivně rozhodl o výhře Orlů 2:0? Bylo to hodně o štěstí. Stačil jsem si všimnout, že obránce proti mně trochu zaváhal a na okamžik zůstal stát. Pak už to bylo docela snadné. Natlačil jsem se před něj, Pinc si lehl a udělal mi místo, takže stačilo jenom trefit odkrytou branku.

Věděl jste, kdo z obránců v tu chvíli proti vám stál? Ne, ale kluci na střídačce mi říkali, že to byl Gulaši. Na ledě není většinou čas se podívat, jaký protihráč je před vámi. Já jen věděl, že obránce tu situaci podcenil. Možná si myslel, že ho některý ze spoluhráčů zajišťuje, ale nestalo se to.

Mladík Gulaši svým důrazem asi jako jediný vybočuje z jinak poklidné série. Je to zadostiučinění, že jste obehrál právě jej? Vůbec to tak neberu. Gulaši je mladý kluk, hodně perspektivní a talentovaný. Snaží se, ale nemá na to postavu, aby to nějak moc řezal. Možná plní to, co se od něj žádá.

Vypadalo to, že se dostával i do slovních přestřelek s vašimi hráči. Mluví na ledě docela hodně, asi to má ve zvyku. Já to ale fakt neberu jako nějaké provokace, je to play-off, hráči jsou nažhavení, takže to vyplývá ze hry.

Co pátý zápas podle vás ještě rozhodovalo? Určitě špatné přesilovky domácích pěti proti třem. Na širokém vítkovickém kluzišti by měly být pro mužstvo obrovskou výhodou, ale my jsme je dokázali ubránit. Soupeři vůbec nevyšly i proto, že jsme hráli hodně obětavě a podržel nás brankář Trvaj.

Jak velká je to psychická vzpruha mít kvalitního brankáře za zády? Je to základ týmu. Nejen v sérii, ale v celé extralize chytal Jirka Trvaj skvěle. Je to jeho zásluha, že jsme skončili pátí a mohli jít na Vítkovice. Řadu zápasů jsme vyhrávali třeba jen o gól a v play-off to pokračuje. Naším cílem pak je práci mu co nejvíc ulehčovat.

Umíte odhadnout, jak bude vypadat zápas ve čtvrtek ve Znojmě? Zase bude hodně důležité, kdo dá první gól. Pro mužstvo je to obrovská výhoda, může se soustředit na pozornou obranu a zkoušet dohrát brejk. To už ukázaly skoro všechny zápasy. Nemyslím si, že by Vítkovice hrály vabank, čekat na chyby bude i soupeř.

Vnímáte, že máte historický postup na dosah? Rozhodnuté nic není, pouze jsme o jeden krok vpředu. Poslední vítězství bývá nejtěžší, navíc sil už není tolik jako na začátku série. Pokusíme se to ale zvládnout.

Reklama

Související témata: