Hlavní obsah

Sobotka: Ať najedu kamkoli, tak mě Červus najde

Praha

Ze šesti hokejistů NHL, kteří už vyjeli na extraligový led, je jméno Vladimír Sobotka asi nejméně známe, ale mladý slávistický útočník, který v zámoří obléká dres St. Louis, se předvedl proti Kladnu výborným výkonem. Stejně jako jeho centr Roman Červenka si připsal tři kanadské body za gól a dvě asistence.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Slávistický útočník Vladimír Sobotka (vpravo) v souboji s Jaromírem Jágrem ve středečním extraligovém duelu s Kladnem

Článek

"Od července tady trénujeme a povětšinou jsme byli v lajně spolu. Dlouho jsme ale nevěděli, co se bude v zámoří dít, takže jsme se moc nezapojovali. Nechtěli jsme klukům brát místo, teď jsme to během výluky jen trochu oprášili," líčil pětadvacetiletý Sobotka, jenž se s Červenkou potkal v jednom útoku už v dorostu.

"Vždycky nám to klapalo. Červus umí nahrát puk do prázdné branky, což dneska předvedl. Já ať si najedu kamkoli, tak mě prostě najde. Známe se, takže to fungovalo super. Stejně mě ale překvapilo, jak hodně času jsme měli zahrát si s pukem," dodal Sobotka, jenž působí od sezóny 2007/08 za oceánem.

Slavia letos už nehraje na úzkém kluzišti zámořských rozměrů, i s tím se ale dokázal šikovný útočník vyrovnat. „Ze širšího hřiště jsem měl nejdřív trochu obavy, ale ve druhé třetině to ze mě spadlo a našemu útoku to krásně šlapalo," pochvaloval si Sobotka, ale přiznal, jak těžké bylo bránit Jágra. „On je strašně silný, moc se nedá odstavit od puku. Musí se na něj hrát chytře. Když se rozjede, tak je těžko k zastavení," prohlásil.

Plekanec poznal Sobotkovu tvrdost

Souhru dvou slávistických posil z NHL ocenil i samotný Jágr: „Kdybych ale věděl, že Červenka se Sobotkou budou takhle řádit, tak bych se na ně vykašlal," tvrdil žertem a narážel na skutečnost, že se za oba přimlouval u vedení NHL, aby se urychlilo vyřízení transferkaret.

„Nebýt Jardy, tak by naši kluci asi nehráli. On je ale fér kluk, přitom kdyby chtěl, tak si to mohl vyřídit jenom pro kladenské hráče," ocenil jednání kladenské ikony i slávistický kouč Vladimír Růžička. „To by nebylo spravedlivé," zareagoval Jágr.

Na ledě Sobotka předvedl i patřičnou tvrdost. Po jeho zákroku se například těžce zvedal z ledu Tomáš Plekanec. „Nebylo to nic úmyslného, jen jsem do něj strčil, jak jsem dohrával souboj a myslím, že to nebylo nic zákeřného," podotkl. Atmosféru, kterou vytvořilo 15 575 diváků, si vychutnal. „Když to v NHL zavřeli v sezoně 2004/05, tak jsem jako junior zažil podobnou návštěvu, kdy bylo taky skoro šestnáct tisíc lidí," usmíval se Sobotka.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec