Hlavní obsah

Komando z NHL řádí na jihu Čech. Michálek si povodil Koláře a dorazil Pardubice

České Budějovice

České Budějovice jako extraligový symbol střelecké nemohoucnosti? To platilo ještě před necelým týdnem. Teď je ofenzíva Mountfieldu postrachem soupeřů, za poslední dvě kola nasázela jedenáct branek. Co stojí za rázným obratem jihočeského útoku? Především příchod tria posil z NHL. Vychutnejte si parádní akce, které do sítě Pardubic zakončoval Milan Michálek.

Článek

Celkem 488 gólů nastřílela v nejkvalitnější světové soutěži trojice Milan Michálek, Martin Hanzal, Václav Prospal. Teď svým uměním obohacuje domácí Tipsport extraligu. A České Budějovice tak po třech zápasech, v nichž vstřelily dohromady dva góly, v pátek i v neděli pořádaly brankové hody.

Ve středu proti Litvínovu poprvé zasáhli do hry Hanzal s Michálkem, proti Pardubicím doplnil "zámořskou" formaci i nejzkušenější z trojice Prospal.

„Kluci samozřejmě mají velký podíl na tom, že se tým zvedl, ale proti Litvínovu to ještě nebylo ono. Jakoby ostatní čekali, že když přišli, teď přijdou vítězství sama, ale tak to není. Jasně, že nám pomůžou, ale musejí se k tomu přidat naši kmenoví hráči,“ říká trenér Peter Draisiatl.

Nakopli i ostatní

A skutečně, jakoby se s příchodem posil zvedlo střelecké sebevědomí i ostatním hráčům. V pátek Liberci nasázel hattrick Aleš Kotalík, v neděli se blýskl prvními dvěma góly sezóny Tomáš Mertl. „Přítomnost hráče jako je Václav Prospal, je strašně znát. Když člověk vidí, jak tak zkušený hráč bojuje i na trénincích, všechny to nakopne,“ ujišťoval Mertl.

Nejkrásnější budějovické trefy obstarala elitní domácí formace. Už v páté minutě prokázal perfektní přehled Prospal, našel Michálka a ten si vychutnal Dušana Salfického. „Já byl vždycky spíš nahrávač než střelec. Důležité je spoluhráče najít a oni pak ze mě udělají lepšího hráče. Hrát s klukama takového kalibru je pro každého to nejlepší,“ liboval si Prospal.

Ve 45. minutě přišla ještě parádnější ukázka Michálkových šikovných rukou. Stahovačka mezi nohama, další klička, až reprezentační bek Jan Kolář působil jako učedník, a opět bezchybné zakončení - tentokrát už do sítě střídajícího Martina Růžičky.

Gólů mělo být víc, tvrdil Prospal

„Milan ukazuje i v NHL, jaký je střelec. Každý rok dává dvacet třicet gólů, bylo by smutné, kdyby se tu nedokázal prosadit,“ nebyl Prospal překvapený z produktivity hvězdného útoku. „S respektem k extralize je třeba říct, že v zámoří je hokej trochu jiný. Když se dají dohromady tři kluci z tamní ligy, kvalita by tam měla být,“ hodnotil Prospal.

I jindy nepříliš hluční fanoušci Budějovic nadšeně jásali, na jihu Čech si teď start NHL bude přát málokdo. „Ještě máme co zlepšovat, víc se musíme tlačit před bránu. Už proti Pardubicím jsme mohli dát gólů ještě o něco víc,“ tvrdil po své premiéře v extralize Prospal.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec