Hlavní obsah

Krásné gesto fair play! Pech přiznal, že nebyl faulován. Odměnou mu je pivo na rok zdarma

Příkladné gesto fair play ukázal ve středečním utkání hokejové extraligy mezi Třincem a Spartou útočník Pražanů Lukáš Pech. V polovině první třetiny po kontaktu s Jiřím Polanským upadl k ledu a rozhodčí celou situaci vyhodnotili jako faul forvarda Ocelářů. Pech, vědom si toho, že šlo o čistý souboj, se jel sudím přiznat a ti nakonec své rozhodnutí změnili.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vladimír Roth z Třince (vlevo) v souboji s Lukášem Pechem ze Sparty.

Článek

„Jel jsem pozadu a chtěl jsem dělat obrat, jenže jsem zajel do rýhy v ledu a už jsem padal. Pak jsem trefil Jirku Polanského, ale faul to prostě nebyl. On jel kolem mě a já už padal. Bohužel pro něj to rozhodčí pískli, tak jsem jim to jel říct. Řekl jsem to čárovému, ten mi řekl, ať to povím hlavnímu," popisoval Pech inkriminovaný moment pro oficiální stránky Sparty.

Hráli navíc oslabení

K přiznání se rozhodl i přesto, že Sparta v té době hrála oslabení a vyloučení domácích by se jí hodilo. „Přišlo mi to fair. Kontakt tam prostě nebyl. Věřil jsem, že to ubojujeme a gól nedostaneme. Kdybychom ho dostali, tak bych s tím už nic neudělal. Ale myslím si, že by mi to nikdo nevyčítal," prohlásil Pech a od svých spoluhráčů se dočkal slov uznání.

„Kluci mě pochválili, takže jim za to děkuju. Já to neřeším, snažím se hrát naplno. Když tam faul je, tak je. Teď nebyl, tak jsem to řekl," dodal Pech, jemuž vysekl poklonu i Polanský. „Opravdu mě jeho přiznání mile překvapilo. Další střídání jsem mu jel poděkovat. Klobouk dolů - takové gesto dělá opravdový hráč," prohlásil pro klubové stránky Třince.

Na Pechův čin se rozhodl zareagovat Stanislav Bernard, spolumajitel pivovaru. Drobnému útočníkovi věnoval pět třicetilitrových sudů zlatavého moku, což je v Česku průměrná roční spotřeba piva na osobu. „Přiznat pravdu, a tím znevýhodnit své družstvo, svědčí o jeho vysokém mravním kreditu. Takových příkladně odvážných lidí je nutné si vážit a věříme, že budou inspirovat k čestnému chování i další," uvedl Bernard v tiskovém prohlášení.

Sparta nakonec v Třinci prohrála 2:3 po samostatných nájezdech, po nichž cítila křivdu.

Reklama

Související témata: