Hlavní obsah

Přípravy na ledě startují. Brusle nazouvaly Pardubice, Plzeň i další extraligové kluby

Praha

Po náročné kondiční přípravě na suchu dostali tři týdny volna, od pondělí se už ale hokejisté Pardubic opět chystají na nadcházející extraligový ročník. Nyní už na ledě. Trenér Zdeněk Venera měl k dispozici šest formací, kompletního týmu se ale kvůli zraněním nedočkal. S tréninky na ledě dnes začaly i další extraligové celky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Pardubic se radují ze vstřelené branky - ilustrační foto.

Článek

„Na led se každý těšil, je vidět, že hráče to více baví než na suchu. Bohužel nejsme kompletní, stále není v pořádku Tomáš Zohorna (zotavuje se ze zlomeniny zánártní kůstky), určité problémy mají Libor Pivko a Michael Špaček. Poskládali jsme šest pětek včetně hráčů, kteří pravděpodobně půjdou na střídavé starty do první ligy, bývalých a současných juniorů," uvedl Venera pro oficiální stránky klubu.

Na led pardubické ČEZ Areny vyjela i zbrusu nová brankářská dvojice pro nadcházející sezónu Robert Kristan - Tomáš Halász. Do obrany se Východočechům vrátil zkušený reprezentant Petr Čáslava, útok zase posílil Libor Pivko. S týmem se dnes připravovali i brankář Martin Růžička s útočníkem Janem Starým, kterým však po uplynulém ročníku skončily smlouvy a nové jim klub nenabídne.

Pardubice s novou brankářskou dvojicí

„Máme k dispozici širší kádr, první týden zaměříme na individuální činnosti – práce s pukem, bruslení a postupně, až se do toho zajedeme, tak se budeme věnovat kombinacím a součinnostem jednotlivých pětek," řekl Venera s tím, že někteří hráči ze současného kádru zamíří na střídavé starty do první ligy.

Oproti minulé sezóně v Pardubicích skončili brankáři Julius Hudáček s Dušanem Salfickým, odešli i obránci Marek Ďaloga, Jiří Vašíček a hlavně útočník Tomáš Nosek, nejproduktivnější hráč Pardubic uplynulého ročníku, který podepsal smlouvu s Detroitem v NHL.

Pardubice před sezónou sehrají čtyři zápasy v Lize mistrů, dohromady je čeká deset přípravných utkání. To první 5. srpna, kdy přivítají extraligového nováčka z Mladé Boleslavi.

Nejvýraznějšími posilami Olomouc Patera s Trvajem

Další nováček nejvyšší tuzemské soutěže Olomouc, má dnes rovněž za sebou první trénink na ledě. Absolvovala ho i pětice nováčků - útočníci Jakub Matai ze Lva a Marek Laš, který do hanáckého celku zamířil na hostování z Třebíče. Na zkoušku jsou pak v Moře obránci Jan Dresler s Peterem Hraškem a útočník Patrik Machač. Nejvýraznějšími posilami pak jsou brankář Jiří Trvaj a útočník Pavel Patera.

Olomouc před startem sezóny čeká jedenáct přáteláků, první domácí sehraje 7. srpna proti Dinamu Minsk působícím v Kontinentální lize.

S přípravou na ledě začal i Hradec Králové. Kouči Peteru Draisaitlovi se hlásilo všech třicet hráčů včetně posil - obránců Jiřího Vašíčka s Tomášem Slovákem a útočníka Dávida Skokana. Tou nejčerstvější je pak slovenský forvard Tomáš Troliga, jenž je v klubu na zkoušce ze Žiliny. S Hradcem se rovněž bude připravovat i několik juniorů.

Východočeši mají naplánovaných deset přípravných zápasů, ten první 7. srpna v Liberci.

Slavia s novým koučem i navrátilcem Vlasákem

Pod taktovkou nového trenéra Ladislava Lubiny dnes premiérově vyjela na led stadiónu v Edenu i pražská Slavia. Oproti poslední sezóně doznal její kádr značných změn, nejvýznamnější posilou je Tomáš Vlasák, který se k sešívaným vrací po sedmi letech strávených v Plzni.

O místo v mužstvu se ucházejí útočníci Jan Heřman, jenž naposledy působil v německém třetiligovém Chemnitzu, a Petr Stloukal, který poslední tři sezóny strávil ve Finsku, převážně v nižších soutěžích. Klub naopak dnes oznámil, že již dál nepočítá s obráncem Petrem Šenkeříkem.

Slávisty čeká během léta deset přípravných duelů, síly změří i s účastníky Kontinentální ligy Záhřebem a Vladivostokem.

Značná obměna kádru proběhla i v Plzni

Kádr se značně obměnil i v Plzni. Po loňské sezóně ukončil hráčskou kariéru generální manažer Indiánů Martin Straka, odešly i útočné opory Radek Duda, Tomáš Vlasák nebo obránci Jiří Hanzlík, Tomáš Frolo, Tomáš Slovák, Daniel Seman a Dan Růžička.

Opačným směrem ale putovali obránce Petr Kadlec nebo útočníci Jozef Balej, Dominik Kubalík, Dominik Simon a Matěj Beran. Po ročním angažmá se vrací i Američan Nick Johnson, kterého ale trápí zdravotní problémy, a tak jej kouč Milan Razým neměl na dnešním prvním tréninku na ledě k dispozici. Rovněž kvůli zranění na ledě chyběli i další útočníci Ondřej Kratěna, Ryan Hollweg a Miroslav Indrák.

S Třincem si zatrénoval i Pastrňák, úlovek Bostonu

Ještě na starém zimním stadiónu odstartoval přípravu na ledě Třinec. Trenérovi Jiřímu Kalousovi se hlásilo všech třiatřicet hráčů, včetně sedmi posil - Rostislava Klesly, Tomáše Plíhala, Kamila Krepse, Lukáše Žejdla, Arona Chmielewského a bratří Milana a Lukáše Douderových.

Na zkoušku navíc dorazili slovenští útočníci Jakub Gašparovič (naposledy hrál za kazachstánskou Karagandu) a Vladimír Dravecký (ze švýcarského Ajoie). Spolu s týmem se na ledě proháněl i třinecký odchovanec David Pastrňák, jehož si v prvním kole letošního draftu NHL vybral Boston.

Třinec čeká deset přípravných zápasů, včetně soubojů v obnovené Lize mistrů. První přátelák sehraje 31. července s Libercem a pokřtí tak nově vybudovanou arénu, ve které bude hrát od příští sezóny. Trénovat v ní Oceláři začnou příští pondělí.

Přípravu na ledě odstartovaly i Vítkovice. Jedinou dosavadní posilou Ostravanů je slovenský reprezentační zadák Patrik Čerešňák z Trenčína, který startoval na letošním mistrovství světa. Po sezóně v zámoří by se měl vrátit útočník Patrik Zdráhal. Na zkoušce je v klubu obránce Petr Šenkeřík, který naposledy působil ve Slavii. Odchody ale převažují - klub opustili obránci Michal Barinka, Karol Sloboda, Tomáš Kudělka a Milan Hruška.

Bez svého dlouholetého kapitána a největší hvězdy Petra Nedvěda zahájili přípravu na ledě také hokejisté Liberce. Bílí Tygři absolvovali dlouhou přípravu na suchu, dnes se po funkčních testech konečně dostali na led.

Reklama