Hlavní obsah

Liberečtí hokejisté mají staronového kouče. Povede je Pešán

Aktualizováno

Hokejisty extraligového Liberce povede ve zbytku sezóny jako hlavní trenér Filip Pešán. Na střídačce nahradí Rostislava Čadu, jenž v pátek rezignoval ze zdravotních důvodů. Pešánovým asistentem bude Vladimír Čermák.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hokejisty extraligového Liberce povede ve zbytku sezony jako hlavní trenér Filip Pešán.

Článek

„V nastalé situaci jsme potřebovali velmi rychlé řešení. Po vyhodnocení všech pro a proti jsme se rozhodli pro trenéry, kteří už u A týmu v minulosti působili a v posledních dvou sezónách úspěšně trénovali naši farmu v Benátkách," vysvětluje prezident klubu Petr Syrovátko.

Pešán vedl tým Bílých Tygrů spolu se stávajícím asistentem Milanem Černým v utkání proti Zlínu, v němž Liberec padl 0:1. Černý se po příchodu Čermáka přesune do Benátek.

„Filip Pešán i Vladimír Čermák byli jako trenéři farmářského mužstva v každodenním kontaktu s trenéry áčka. Znají tedy situaci v týmu i jednotlivé hráče. V takto překotné situaci je pro nás toto rozhodnutí nejlepší a nejlogičtější volbou," řekl na závěr Syrovátko.

Sedmatřicetiletý Pešán v Liberci působil jako hráč, v roce 2005 se stal asistentem trenéra u juniorského týmu. K áčku se přesunul o čtyři roky později. V listopadu 2012 povýšil na post hlavního kouče, na kterém však vydržel jen dva měsíce. Následně přešel do prvoligových Benátek nad Jizerou. Současný kouč reprezentačního týmu do 19 let v Liberci stále působí i jako asistent generálního manažera.

Čada nebyl schopen pokračovat

Pešán tak bude již třetím hlavním trenérem Liberce v sezóně, šedesátiletý Čada vystřídal v říjnu Pavla Hynka. V noci na pátek se někdejšímu kouči Slovanu Bratislava, který v minulosti vedl i Omsk a předtím dlouho působil ve švýcarském klubu Ambri-Piotta, udělalo nevolno a musel být odvezen do nemocnice.

"Následně prošel důkladným vyšetřením a na základě výsledků a po konzultaci s lékaři se rozhodl, že není schopen pokračovat v trenérské práci," řekl generální manažer Ctibor Jech v pátek večer.

Liberec je jedním z pěti klubů, které v této sezóně měnil trenéry. Jako první skončil na začátku října v Liberci Hynek, Petera Oremuse nahradil ve Vítkovicích začátkem listopadu Ladislav Svozil. Krátce poté skončil v Plzni Milan Razým a na jeho místo se posunul asistent Michal Straka.

V prosinci Slavia odvolala Ladislava Lubinu, po kterém tým na dva zápasy převzal Petr Novák a následně byl novým hlavním trenérem jmenován Dušan Gregor. V lednu poté v Pardubicích skončil Zdeněk Venera a místo něj tým převzal Miloš Říha starší.

Reklama

Související témata: