Hlavní obsah

VIDEO: Dinamo Riga zaplatí milión rublů za "hákový kříž" z vlajek

Dinamo Riga dostalo od vedení Kontinentální hokejové ligy pokutu milión rublů (přes 600 tisíc korun) za to, že před utkáním s Chanty-Mansijskem členové armádního uměleckého souboru při slavnostním zahájení složili z lotyšských vlajek ornament připomínající hákový kříž.

Nešťastné choreografie Dinama Riga

 
Článek

V Rize si při tomto duelu 17. listopadu zároveň připomínali 95. výročí založení republiky a tanečníci na ledě zvolili nevhodnou choreografii. Představitelé soutěže se událostí zabývali už minulý týden a konstatovali, že zvláštní komise neshledala na symbolu nic špatného. Na dnešním opakovaném jednání však vynesla KHL trest s tím, že šlo o hrubé porušení technických řádů ligy.

Klub českého brankáře Jakuba Sedláčka navíc dostal varování, že v případě opakování prohřešku může být z KHL vyloučen.

"Používání jakýchkoli obrazových forem znázorňujících nacistické znaky a symboly, stejně jako podobných obrazců, je pro kluby KHL a jejich fanoušky nepřípustné," uvedli zástupci soutěže v prohlášení.

Podle Dinama nešlo o hákový kříž. "Má to mnoho názvů, ale není to svastika," uvedl mluvčí klubu Janis Stepitis s tím, že znázorněný obrazec byl symbolem lotyšské armády až do okupace země Sovětským svazem v roce 1940.

Reklama

Související témata: