Hlavní obsah

Fiasko a propadák. Naše hvězdy se navzájem pozhasínaly, kroutí hlavou Švédové

Stockholm

Švédové postoupili do semifinále hokejových šampionátů pokaždé od roku 2001. Občas i na úkor českých reprezentantů, ve čtvrtek večer se ale ve Stockholmu hrála po čtvrtfinále MS česká hymna. Je to fiasko, propadák, nebere si servítky švédský tisk. "Smazali sice dvougólové manko, ale ke zvratu v utkání vlastně nikdy neměli blízko," napsal list Svenska Dagbladet, podle něhož Češi dostali šanci zadarmo a díky Michálkovi ji také využili.

Foto: Petr Josek, Reuters

Zdrcení švédští hokejisté po čtvrtfinálové prohře s českým výběrem

Článek

To, že se další postup nepodaří celku nabitému zvučnými jmény z NHL, si před utkáním s Čechy nikdo nepřipouštěl. Hráčů z NHL bylo v modrožlutých dresech hned šestnáct. "Bylo to příliš mnoho?" táže se komentátor deníku. Naznačuje, že v tomto případě mohlo platit přísloví "čím víc kuchařů, tím horší polévka". List zároveň připomněl fakt, že nikdo kromě Švédů nemá tak úspěšnou bilanci postupů do semifinále MS. Mezi poslední čtyřku nepostoupili v roce 2000 a pak až letos.

Podle deníku Dagens Nyheter nebyl fiaskem sám fakt, že Švédové prohráli s takticky vyspělým českým mužstvem, ale skutečnost, jakým způsobem tak silný tým zmizel z turnaje tak brzy.

Fiasko na hřišti i kolem něj

"Pär Maarts udělal dobře, když v hráčích z NHL vzbudil chuť přijet na šampionát. Pak mistrovství začalo. A problémy také," napsal deník s odkazem na organizaci i zranění hráčů. "Švédsko mělo zvučná jména, ale výborný tým dohromady nedalo. Když bylo zapotřebí hokejové bojovnosti, přišly spíš křeče. Hvězdy se schovaly za jména jiných a alibistickou hrou se navzájem pozhasínaly," nešetří DN kritikou.

Fiasko na hřišti i kolem něj bylo podle deníku tím nejhorším, co se mohlo Švédsku stát před příštím šampionátem, který budou hostit opět s Helsinkami, ale v roce 2013 bude Stockholm hlavním dějištěm turnaje.

Zůstane trenér?

Severští novináři začali okamžitě po závěrečné siréně zpochybňovat další setrvání Pära Maartse na postu reprezentačního trenéra. Bulvární večerník Aftonbladet zdůrazňuje, že šampionát byl pro Švédy fiaskem na ledě i mimo něj, a to nehledě na to, že předseda hokejového svazu Christer Englund před novináři organizaci mistrovství ve Stockholmu chválil. Připustil, že mnoho prázdných míst v hledišti bylo "samozřejmě zklamáním".

Aftonbladet rovněž napsal, že vedle trenéra Maartse by mohlo být prohrané čtvrtfinále reprezentační derniérou i pro brzy čtyřicetiletého útočníka Daniela Alfredssona. "Nevím, jestli mi ještě nějaké síly zbudou," řekl kapitán týmu ke své budoucnosti v národním celku. Do reprezentačního důchodu by tak švédskou hvězdu vyprovodil svou trefou její spoluhráč z Ottawy Milan Michálek.

Reklama

Související témata: