Hlavní obsah

Eliáš o startu na šampionátu: S Hadamczikem jsem mluvil na rovinu. Bez nové smlouvy bych hodně riskoval

Toronto / Praha

Za sedmnáct let, co hraje NHL, nezažil Patrik Eliáš situaci podobnou té, v níž se právě s hokejisty New Jersey nachází. Ďáblové soupeře přehrávají, přestřílejí a na konci utkání jedou z ledu s porážkou. V pondělí v Torontu už byla desátá v řadě a tak je tým z Newarku už takřka jistě bez play off. Náladu by si mohl sedmatřicetiletý útočník spravit na mistrovství světa. Bez nové smlouvy by byl ale start ve Švédsku pro Eliáše příliš velkým riskem.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Zklamaný výraz Patrika Eliáše poté, co jeho New Jersey nestačilo na Toronto.

Článek

Když se ze zámořské inspekce vrátil reprezentační kouč Alois Hadamczik, bylo na něm znát, jak rád by měl vás a vašeho spoluhráče Marka Židlického na mistrovství světa. Jenže stávající smlouva s Devils vám doběhne s koncem sezóny a novou zatím nemáte. To bude asi problém, že?

S panem Hadamczikem jsme mluvili na rovinu. My jsme s Markem ve stejné situaci. On je trochu rozdíl jet na mistrovství, když vám končí smlouva a je vám pětadvacet. I kdyby se tomu hráči něco stalo, tak může mít před sebou deset let kariéry. Pro nás se Židlou to ale bude nejspíš poslední kontrakt v NHL. I kdyby nás pojistili, tak jde spíš o tu šanci hrát v zámoří ještě dva tři roky. Takhle jsme to řekli na rovinu. Je to škoda, když je zrovna šance reprezentovat. Pokud bychom se ale zranili, máme smůlu. Dostali bychom peníze od pojišťovny, ale v NHL už by s námi nikdo smlouvu nepodepsal.

Navíc nálada je teď u vás v klubu asi na bodu mrazu...

To ani ne. Co se týká situace kolem play off, není to dobré. Ale za tu spoustu sezón jsem fakt nezažil obdobnou věc. Hrajeme devět zápasů, a kromě jednoho proti Islanders, jsme všechny týmy přestříleli, měli jsme spoustu šancí, jen nejsme schopní dávat góly a dotáhnout zápas k výhře. Není to ale o tom, že bychom hráli špatný hokej, nebo se nám nedařilo.

Co na tu sérii proher říkají trenéři?

Ti už taky nevědí, jak to zlomit, co poradit. Ale nemůžou nám vyčítat, že bychom nemakali, nebo nedodržovali systém. Nemáme teď lehkou ruku, abychom využili naše šance.

Do konce základní části chybí pár zápasů. Je možné zlikvidovat šestibodovou ztrátu během šesti utkání, když týmy kolem vás mocně finišují?

Bude to nesmírně těžké. I když vyhrajeme všechny zápasy, tak další mužstva se naopak musí dostat do krize. Už je v tom i trocha ironie. Občas si říkáme, že by bylo lepší hrát špatně a nějak ty body urvat. My ale máme pocit, že hrajeme dobře, makáme. Když se ale nevyhrává, tak je to špatné. Musíme věřit, že se to otočí a uvidíme na konci dubna, jak na tom budeme.

Během sezóny jste necítil zlom, od něhož byste se propadali tabulkou? Hodně se mluvilo třeba o zranění gólmana Brodeura...

Začátek jsme měli slušný. Přišly i zápasy, kdy jsme nehráli dobře a přesto jsme byli schopni bodovat. Teď ale přišlo úplně jiné období. Třeba v pátek jsme měli třikrát víc střel než Ottawa a prohráli jsme 0:2. Skoro to samé v Torontu. To už si pak říkáte, co to má být? Při tripu na Floridě jsme v obou zápasech vedli, ale dostali jsme vyrovnávací gól jednou 15 vteřin před koncem a jednou půl minuty před koncem. A pak jsme prohráli v prodloužení a na penalty...

V NHL se někdy mluví o syndromu poraženého finalisty Stanley Cupu. Nepotkal právě vás?

To určitě ne. I tím, jak se protáhla výluka, nebyli jsme psychicky nějak vyšťavení. Na sezónu jsme přijeli odpočatí a nachystaní.

Před začátkem sezóny vám analytici televize TSN prorokovali 24 kanadských bodů za 48 utkání. V úterý jste jich měl na kontě 31. Jste spokojený s osobními statistikami?

Mně se vyvedl začátek sezóny, padalo to tam. Dělal jsem body, ani jsem nevěděl jak. Tak jak to teď nejde výsledkově týmu, tak je to i se mnou. Fyzicky se cítím výborně, vytvářím si šance, připravuju je ostatním, ale už to tam nepadá. Rád bych měl o deset bodů víc, aby ten průměr byl bod na zápas. Bohužel je to ale se mnou jako s celým týmem.

Necítíte na sobě trochu tlak poslední sezóny, kdy jste pod smlouvou a vlastně hrajete o další kontrakt?

Tahle rozhodnutí se budou dělat až v červenci, jak to tak vypadá. Za těch sedmnáct sezón jsem ale něco dokázal. Ať už Devils, tak i ostatní týmy NHL vědí, co ode mě čekat. Myslím, že i v těch posledních zápasech je vidět, že svou práci dělám dobře. Kanadské body kolikrát nereflektují hru úplně komplexně. Týmy samozřejmě chtějí produktivní hráče, ale já si věřím, že to v sobě pořád mám a ještě pár sezón mít budu. Hokej mě pořád baví.

Člověk si vás nedovede představit v jiném dresu než Devils. Ale přece jen: neláká vás zkusit si volný trh, abyste získal přehled, jaké nabídky z ostatních klubů se vám sejdou?

Já už si to zkusil před sedmi lety, ale nakonec jsem zase podepsal s New Jersey. Jedna věc jsou finance, kolikrát je ale důležitější pozice hráče v  týmu. Už jsem slyšel příběhy spousty kluků, co šli jinam. Udělal jsem si o tom obrázek. V létě se rozhodnu, co bude dobré pro mě i pro rodinu. Nejsem zatím schopen říct, jestli se přikláním k variantě zůstat, nebo nezůstat. Je to součást hokejového byznysu a já se nebráním ničemu.

Reklama

Související témata: