Hlavní obsah

Švédský kouč Marts: Kanadu je těžké porazit, jsem opravdu šťastný

Stockholm

Nejvyrovnanější a nejdramatičtější bitvu ve čtvrtfinále mistrovství světa svedli hokejisté Švédska a Kanady, která podlehla domácímu výběru 2:3 až po samostatných nájezdech. Reprezentanti kolébky hokeje se tak vracejí domů již počtvrté za sebou s prázdnou.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Kouč Švédska Par Marts (uprostřed vzadu) promlouvá ke svým svěřencům na mistrovství světa ve Stockholmu.

Článek

"Jsem opravdu šťastný. Je to tým, který se těžko poráží a my jsme věděli, že musíme podat nejlepší výkon na turnaji," uvedl podle serveru IIHF.com kouč vítězů Pär Marts. "Všechno šlo ale dobře a jsem šťastný za celý švédský hokej, protože zkrátka musíte hrát o medaile na domácím šampionátu," doplnil Marts.

Nájezdy přinesly rozhodnutí ve čtvrté sérii. Ve třetí nejprve nevyužil mečbol Daniel Sedin, ale Fredrik Pettersson vzápětí nekompromisně propálil kanadského gólmana Mika Smithe a Jordan Eberle pouze zazvonil na brankovou konstrukci.

Petterson dopředu věděl, jak zakončí

Střelce klíčové trefy kouč Marts nejprve trochu zaskočil dotazem, zda by šel nájezd zkusit. "Ptal se, jak se cítím a jestli půjdu, tak jsem řekl, že jo a on na to, ať se tedy připravím," popsal Pettersson, jenž měl od začátku jasno o svém zakončení.

"Při nájezdu se vždy soustředím na gólmana a koukám na tyčku, abych viděl, jak je daleko (z branky)." Přesto musel improvizovat. "Chtěl jsem střílet vpravo, ale když se mi tam přesunul, napálil jsem to vlevo a ještě více vsadil na to, aby to byla rána než dobře umístěná střela," popsal.

"Byl jsem při nájezdech tak nervózní, že jsem se skoro nemohl dívat," netajil obránce Erik Gustafsson. "Obvykle tak nervózní nejsem, ale dnes to bylo jiné. Je to fantastický pocit vyhrát takový zápas."

Enroth má nervy z ocele

Možná klíčovým okamžikem byla velká šance Kanady za stavu 1:0, kdy ujel kanonýr Steven Stamkos, náskok však nezvýšil. V koncovce ztroskotal na brankáři Jhonasi Enrothovi. Na jeho straně byla v samém závěru druhé části i troška štěstí, když ho Kanaďané pokořili a mohli vést 2:0, jenže puk přešel brankovou čáru krátce po vypršení hrací doby.

"Jhonas je jedním z nejsoutěživějších hráčů, co jsem kdy viděl. A ukázal to v nájezdech - nervy z ocele. Kdyby Stamkos v tom brejku proměnil, byl to úplně jiný zápas. Ale on (Enroth) nás udržel ve hře, chytal fantasticky," ocenil gólmana, jenž si připsal celkem 39 úspěšných zákroků.

Výtečně si vedl i Smith, jenž byl již od vzájemného souboje ve skupině pro švédské střelce noční můrou, kterou však nakonec dokázali přemoci. "Soupeř hrál výborně a tvrdě bojoval. My měli nějaké šance jim v zápase utéct, ale nepovedlo se. Vyhrát mohl kdokoliv," uvedl Smith, jenž prohrál nájezdy i podruhé na turnaji.

Reklama

Související témata: