Hlavní obsah

Myslím, že tady po něm zřejmě pojmenují ulici, zlobil se kouč Lotyšů na sudího Jeřábka

Minsk

Erupci radosti na běloruské straně a naopak výbuch zlosti a sérii protestů v táboře lotyšské hokejové reprezentace vyvolal na světovém šampionátu v Minsku verdikt Antonína Jeřábka v pondělním večerním utkání skupiny B, v němž český arbitr neuznal v poslední minutě normální hrací doby Lotyšům vyrovnávací trefu Kasparse Daugavinše na 2:2 kvůli spornému postavení Meiji v brankovišti. Poté, co domácí výhru na 3:1 a tím i postup do čtvrtfinále bez ohledu na výsledek posledního zápasu s Ruskem nakonec vteřinu před koncem pojistil střelou do prázdné branky Sergej Kosticyn, Daugavinš vzteky rozštípal svoji hokejku o mantinel a rozzlobeně odpochodoval s desetiminutovým trestem do kabiny.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Lotyšský brankář Edgars Masalskis zasahuje za asistence Jekabse Redlihse před běloruským útočníkem Andrejem Stasem.

Článek

"Bez urážky k Bělorusku, ale myslím si, že si měl alespoň zavolat na video. Asi spěchal po zápase do baru. Myslím si, že tady po něm pravděpodobně pojmenují ulici," vztekal se kouč Lotyšů Ted Nolan na Jeřábka.

Vadilo mu, že mu celou situaci arbitři ani nevysvětlili. "Ani podle zpomalených záběrů tam nic nebylo. Myslím si, že z úcty k zápasu a k mistrovství světa, si měl zavolat (na video). Na hráče jsem hrdý za to, jak hráli. Zasloužili si ale lepší osud," řekl Nolan.

Bělorusové logicky viděli situaci obráceně a na verdikt si ani v nejmenším nestěžovali. "Viděl jsem, jak chce Kaspars (Daugavinš) vystřelit, ale pak bylo všechno rozmazané. Ještě jsem neviděl záznam celé situace, ale myslím si, že to bylo správné rozhodnutí," řekl brankář Kevin Lalande.

Kulda: V životě jsem nic podobného nezažil

Podle televizních záznamů stál lotyšský útočník Meija na hraně ochranného pásma a dostal se do kontaktu s gólmanovou hokejkou. "Nikdy jsem neviděl, že by takový gól neplatil. V Severní Americe ani nikde jinde. Nevím, co říkají pravidla, ale z toho, co jsem viděl, tak tam byla střela, která skončila v brance. A z nějakého důvodu nebyl gól uznán," uvedl lotyšský obránce Arturs Kulda.

Kouč Běloruska Glen Hanlon nechtěl situaci moc komentovat. "Gól nebyl uznán a my jsme vyhráli. Haleluja. To je všechno, co chci říct," uvedl Hanlon.

Renomovaný český sportovní komentátor Robert Záruba na svém twitterovém účtu ke sporné situaci připomněl, že "v tomto případě pravidla neumožňují poradu s videorozhodčím" a dodal: "(Detailní) rozbor ve studiu prokázal, že Jeřábek gól správně neuznal."

Diskutabilní Jeřábkův verdikt přišel ve stejný den, kdy se zástupci komise rozhodčích IIHF omluvili vedení českého týmu za několik chybných rozhodnutí arbitrů, mimo jiné amerických sudích, kteří v sobotu uznali druhý gól Dánska do české sítě přes jasné postavení útočícího hráče v brankovišti.

Lotyši mají ještě šanci zajistit si postup do čtvrtfinále v úterním souboji se Švýcarskem, nad nímž potřebují zvítězit.

Jaké jsou výkony rozhodčích na hokejovém MS?
Výborné
1,9 %
Průměrné
6,6 %
Velmi špatné
91,5 %
Celkem hlasovalo 82433 čtenářů.

Reklama

Související témata: