Hlavní obsah

Amerika tleskala Hejdukovi k 1000. zápasu v NHL! Mladí by k němu měli vzhlížet, zaznělo v Coloradu

Pocty, jakých se dostává jen velkým legendám, si vychutnal český hokejista Milan Hejduk při svém 1000. utkání v dresu Colorada Avalanche. I když mu slavnostní moment, který navíc ozdobil gólem, trochu pokazil Jágrův Dallas vítězstvím 3:2, zapsal se pardubický hokejista nesmazatelně do dějin NHL.

Foto: Barry Gutierrez, ČTK/AP

Milanu Hejdukovi gratuloval k 1000 duelu v NHL i Joe Sakic.

Článek
Fotogalerie

Do velkého světa NHL vlétl v sezóně 1998-99 po senzačním triumfu s českou reprezentací na olympiádě v Naganu. Když tehdy vyrazil „za louži", uměl jen pár slovíček anglicky a těžko si dovedl představit, jak velká kariéra na něj za oceánem čeká.

V noci z pondělí na úterý jako první hráč v historii nastoupil k tisícímu zápasu základní části NHL v dresu Colorada Avalanche. Zařadil se tak po bok hvězdného spoluhráče Joea Sakica, jenž odehrál 508 zápasů za předchůdce Avalanche Quebec Nordiques a 870 utkání už odkroutil v Coloradu.

O takové kariéře ani nesnil

„Je to opravdu velké číslo. Nikdy by mě nenapadlo, že se dostanu až takhle daleko. Ale nakonec to uteklo docela rychle. Přitom jsem šel do NHL poměrně pozdě, když už mi bylo 22 let. Za první zápas jsem byl ohromně šťastný," vzpomínal Hejduk v rozhovoru pro server nhl.com.

V úterý si připsal 372. gól v NHL, což ho řadí na historicky čtvrté místo v klubových statistikách (včetně Quebeku).  „Nikdy by mě nenapadlo, že budu mít takovou kariéru. Jsem za to hrozně šťastný," radoval se střelec, k jehož největším úspěchům patří zisk Stanley Cupu v roce 2001 a trofej Maurice Richarda pro nejlepšího střelce NHL.

Kouč Avalanche Joe Sacco má pochopitelně pro českého velikána jen slova chvály. „Je skvělým profesionálem a vynikajícím týmovým hráčem. Mladí hokejisté, kteří přijdou do našeho klubu, by k němu měli vzhlížet a brát si z něho příklad. Je prakticky neustále ve skvělé formě, každý den si vzorně plní své povinnosti. Když se dnes podíváte na pohyb hráčů napříč ligou, je neskutečné, že on dokáže být takovou dobu věrný jednomu klubu," vysekl za nedlouho sedmatřicetiletému borci poklonu kouč Lavin.

Ikonou Avalanche

Hejduk se také stal třicátým hráčem v dějinách NHL, který odehrál 1000 zápasů v jediném týmu a celkově devátým Čechem, jenž má na svém kontě 1000 utkání v NHL.

„Je to opravdu speciální počin, obzvlášť pro českého hráče. Jsme malá země v Evropě, a tak je skvělé vidět, že někdo od nás dokáže odehrát tisíc zápasů v nejlepší lize na světě," řekl zámořským médiím Hejdukův spoluhráč Jan Hejda.

„Milan je především rodinný typ, tráví spoustu času s dětmi," charakterizoval svého slavnějšího krajana, jenž má s manželkou Zlatuší osmiletá dvojčata Marka a Davida.

Co se slávy týče, byl Hejduk v Coloradu vždy tak trochu ve stínu Sakica, Petera Forsberga či Patricka Roye. Ale fanoušci i spoluhráči dobře věděli a vědí, jaký mají v české hvězdě poklad.

„Dříve jsem se ho ptal, jestli by to taky nechtěl zkusit jinde, ale odpověděl, že ne, že to tady má hrozně rád, což je skvělé. Každý den ho sleduju a snažím se od něj učit. I přes všechny hvězdy, které touto organizací prošly, když se řekne Avalanche, napadne mě určitě jako první Milanovo jméno. Když mluvím o týmu, který v roce 2001 vyhrál Stanley Cup, vždy musím zmínit Hedgie (Hejduk)," rozpovídal se o svém spoluhráči dvaadvacetiletý centr Matt Duchene.

Reklama

Související témata: