Hlavní obsah

Tvrďák Gudas v Tampě trpělivě poslouchá rady Yzermana a sní o účasti na olympiádě

David MičkeSport.cz
Aktualizováno

Český obránce Radko Gudas se letos po tříletém boji na farmě konečně prosadil do NHL. V sestavě Tampy Bay Lightning se usadil rychle a vysloužil si novou tříletou smlouvu. Třiadvacetiletý hokejista, kterého charakterizuje tvrdá hra a především mohutný plnovous, je tak světlou výjimkou mezi mladými talenty českého hokeje, kterým NHL v poslední době příliš nepřeje. „Vydržel jsem a mám smlouvu na tři roky,“ těší Gudase.

Foto: Profimedia.cz

Radko Gudas v dresu Tampy Bay.

Článek
Fotogalerie

Letos jste se konečně prosadil do NHL, jak těžké to bylo?

Za dva a půl roku na farmě jsem v NHL neodehrál jediný zápas. Během výluky jsem pak nevěděl, co bude. Po té době, kdy nepřicházely žádné náznaky o přesunu do prvního týmu, mě ale vytáhli nahoru. Během čekání na šanci mě ale několikrát napadlo, jestli to má smysl. Nakonec jsem vydržel a mám s Tampou Bay na další tři roky smlouvu.

Jak probíhaly kontakty mezi vámi a Tampou během let v záložním týmu?

Trenéři z „áčka" se hodně baví s těmi z farmy o hráčích, o které mají zájem – o jejich hokejovém vývoji. Chodí často na zápasy. Steve Yzerman (od r. 2010 generální manažer v klubu Tampa Bay – pozn. red.) a jeho asistent chodí na utkání AHL. Třikrát, čtyřikrát za rok hráč s Yzermanem osobně mluví formou pohovoru nebo nějakého povídání po zápase. On nám říká, na čem je třeba zapracovat, jaké mají s námi plány apod. Je dobré, jak se o to hodně starají.

A co říkali vám?

Nikomu vyloženě nenaznačují, jestli má šanci dostat se do prvního týmu. Pokud se osvědčí, dostane ji. Já ji dostal za dva a půl roku a zůstal jsem v prvním týmu do konce sezóny. Předtím mi říkali, že dělám ještě nějaké chyby. Na tom se s hokejisty obvykle snažili pracovat trenéři v AHL, aby poté přechod do prvního týmu byl pro hráče snadnější. Já jsem měl nejvíc pracovat na hře ve středním pásmu. Pak samozřejmě na rychlosti a síle.

Radko Gudas
Narozen 5. června 1990. Jeho mateřským týmem je Kladno. Poctivý bek Českou republiku reprezentoval dvakrát na šampionátu dvacetiletých, jednou na MS do 18 let 1. divize, kde s českým týmem postoupil do elitní skupiny mistrovství. Nakoukl i do české extraligy, kde v sezóně 2008/09 odehrál v kladenském dresu několik zápasů. V roce 2010 si ho Tampa Bay vybrala jako 66. hráče na draftu NHL. Gudas vyniká především svou tvrdou defenzivní hrou, ale nepostrádá ani cit pro útok. Zároveň se nebojí shodit rukavice. Jeho otcem je bývalý zadák Leo Gudas.

Jak na vás působí hokejová legenda Steve Yzerman?

V Tampě za námi pravidelně chodí a vyptává se nás. Má kolem sebe ohromnou auru a zasluhuje obrovský respekt. S Ondrou Palátem a Andrejem Šustrem (čeští spoluhráči ze Syracuse a Tampy Bay) jsme si říkali, že je hrozně skromný a chová se normálně na to, co dokázal.

Co představovalo konkrétní zlom, který vás dostal „nahoru"?

Na začátku sezóny Tampa vyhrála prvních pět zápasů. Vypadalo to tak, že mají dobře našlápnuto. Hned šest jich ale potom ze sedmi prohráli. Po zápase, v kterém Lightning vedli proti Montrealu už 3:1, ale nakonec prohráli 3:4, si mě zavolali nahoru – jednoho beka pak poslali na farmu. Po dvou, třech utkáních poslali dolů dalšího, a tím se to pro mě asi zlomilo.

Na nováčka v NHL jste sbíral hodně minut na ledě (na zápas v průměru 17 minut), čím si to vysvětlujete?

Asi jsem se toho nebál a byl jsem herně připravený postoupit do NHL. V obraně jsem navíc nastupoval s Keithem Auliem, s nímž jsem hrál i na farmě, takže jsme se trošku znali. Bylo to také jednodušší o to, že jsem věděl, jakým systémem Lightning hrají. Spoluhráči mi s tím ale pomohli, jak mohli, velké díky patří také jim.

O vás se mluví spíš jako o specialistovi na defenzívu, přitom ale body jste sbíral jak na farmě v Syracuse Crunch, tak v prvním týmu...

Letos mi to tam docela padalo, pár bodíků většinou nasbírám. Máme dobrý systém, kdy útočníci hodně cloní před bránou. Když pak obránce střílí od modré, brankář toho moc nevidí. Naše ofenzíva se tak hodně odvíjí od schopností beků. Pokud jde o mě, snažím se pracovat na celkové hře. Musím umět obojí.

Individuálně se vám ročník vyvedl, ale Tampě, která skončila předposlední ve Východní konferenci NHL, příliš ne. Jak to v klubu vzali?

Hned po sezóně jsem jel do Syracuse na play off AHL. V průběhu sezóny se ale změnilo vedení, přišel nový trenér (Jon Cooper nahradil na lavičce Guye Bouchera). Podepsalo pár nových kluků, pár jiných smlouvu už nedostalo. Trenér si buduje nový tým. Během roku, dvou, kdy si to kouč jako nováček v NHL víc osahá, budeme mít šanci, jak tak v klubu poslouchám, na lepší výsledky.

Klub ze smlouvy vyplatil dlouholetou ikonu a kapitána Vincenta Lecavaliera. Co to pro tým znamená?

Samozřejmě je to ztráta, Vinnie byl vůdce. Organizaci klubu ale věřím, stejně tak jako jejich plánům do budoucna. Zřejmě se jim hodil jiný hráč. Myslím, že s hokejem, co prosazuje nový trenér, budeme mít úspěchy – ve středním pásmu hrajeme jinak, v obranném se řeší situace s rozebíráním soupeřů po buly jinak a v ofenzívě nechává Cooper větší volnost. Trénoval mě už na farmě a věřím, že má nějaký plán. Kromě toho je zastáncem tvrdého hokeje, kde se nikdo nebojí shodit rukavice, mohlo by to tak být letos zajímavé.

Gudasovy zámořské statistiky
SezónaTýmLigaZGATM+/-
2010/11Norfolk AdmiralsAHL7641316515
2011/12Norfolk AdmiralsAHL7371319519
2012/13Syracuse CrunchAHL5741620732
2012/13Tampa Bay LIghtningNHL2223383

Letos jste s Crunch v AHL prohráli ve finále Calder Cupu s Grand Rapids, kde chytá brankář Petr Mrázek. Jak probíhalo vaše tažení v play off?

Letos se po sezóně přesunulo hodně hráčů z prvního týmu na farmu, měli jsme dobrým tým. První dvě kola jsme ani jednou neprohráli. V semifinále, kde jsem se zranil, jsme pak ztratili jediný zápas. Náš tým ale musel na finále čekat týden, až Grand Rapids dohrají sedm utkání dlouhou sérii. Griffins nás pak dvakrát doma porazili. Od toho už při nás nestálo moc štěstí, puky se k nám neodrážely. Soupeři ale měli výborný tým. Mrázek jim to vychytal výborně, přeju jim to. Finále jsme hráli dva roky po sobě (předtím s Norfolkem – pozn. red.), jednou jsme vyhráli, podruhé prohráli. V našem týmu je vybudovaná vítězná mentalita. Když se potom prohrává, je to šok.

Táhne lidi i play off „druholigové" AHL?

Většinou se hraje v jiných městech, než je první tým z NHL. Lidi tak na AHL chodí celý rok. Finále bylo vyprodané jak v Syracuse, tak v Grand Rapids, kde přišlo osm tisíc lidí. Hodně ze zúčastněných hráčů má namířeno do NHL, finále tak mělo velmi solidní úroveň.

V Tampě, potažmo v Syracuse, jste založili početnou česko-slovenskou kolonii (Češi Palát, Šustr a Slovák Pánik). Jak to mezi vámi funguje?

Loni v Norfolku, kde Tampa měla farmářský tým předtím, jsme spolu s Ondrou Pánikem, Jardou Janusem a Ríšou Pánikem bydleli spolu v domě. Letos se to tedy rozdělilo, když s námi Jarda už nehraje. V kabině se ale bavíme anglicky. Nehodilo by se, když bychom mezi sebou komunikovali jen česky. Je příjemné tady mít kousek Čech.

Četl jsem o s vámi spojené marketingové kampani „Fear the Beard" (Bojte se vousáče). Co vás vedlo k téhle vousaté image?

Odjela mi přítelkyně na přelomu roku a přestal jsem se holit. V Syracuse byla navíc docela zima, tak jsem si řekl, že si je chvíli nechám. Měl jsem vousy měsíc a půl, potom jsem to před odjezdem na Floridu shodil. Později jsem je znovu nechal dorůst. Na All-Star Game AHL jsem měl jako jediný plnovous, jeden kluk měl knír. Lidi si nás tam fotili a také jsme měli z legrace souboj knírka proti vousům. Když tohle skončilo, na Twitteru se objevil účet mých vousů, který někdo ze Syracuse založil, a bylo to docela srandovní. Pak mi volal PR odtamtud, jestli si ty vousy nenechám, že by rozdali tisíc plnovousů mezi diváky, také by udělali trička. V NHL jsem to ale po prvním utkání oholil, už se to nedalo vydržet. I tak už to asi patří k mé image.

Reprezentační kouč Hadamczik prozradil, že vás pozve na předolympijský kemp. Jak to vnímáte?

Za dva týdny máme sraz s kádrem kluků, kteří by mohli jet do Soči. Bylo by to jako sen dostat se na olympiádu, ale nikdy jsem vlastně za reprezentační áčko nehrál. Jelikož Crunch hráli play off, Tampa mě nepustila letos na mistrovství světa. Věřím i tak, že když se mi příští sezóna vydaří, trenér to vezme v potaz. Určitě by byl skvělý pocit reprezentovat Českou republiku na olympiádě.

Reklama

Související témata: