Hlavní obsah

Nový ročník NHL odstartuje 1. října. Diváci se mohou těšit na šest zápasů pod širým nebem

Nový ročník zámořské hokejové NHL začne třemi zápasy v úterý 1. října. Obhájce Stanleyova poháru Chicago přivítá Washington a vyvěsí ke stropu United Center vlajku připomínající pátý triumf Blackhawks v historii. V kanadských kláních v úvodní den nastoupí Montreal proti Torontu a Edmonton proti Winnipegu.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Nový ročník NHL začne 1. října.

Článek

Maratón celkových 1230 zápasů, které opět slavná soutěž nabídne po minulé zkrácené sezóně kvůli výluce, skončí v neděli 13. dubna. Boje o Stanleyův pohár odstartují o tři dny později, tedy ve středu 16. dubna. Soutěž se přeruší dvakrát - tradičně na Vánoce ve dnech 24. až 26. prosince a kvůli olympijským hrám v ruském Soči se nebude hrát 9. až 25. února.

V lize došlo ke změně formátu a NHL je nově rozdělena do čtyř divizí místo dosavadních šesti. Ve Východní konferenci je nyní 16 klubů a v Západní o dva méně. Podle nového geografického rozdělení se do Východní přesunuly Detroit a Columbus, do Západní pak Winnipeg. Každý z 30 klubů se v průběhu sezóny nově představí na všech stadiónech.

V Západní konferenci sehrají kluby ve vlastní divizi s pěti soky celkem pět utkání - tři doma a dva venku, či dva doma a tři venku. S jedním pak čtyři zápasy - dva doma a dva venku (celkem 29 utkání). Se sedmi soupeři v konferenci z druhé divize budou hrát po třech duelech - dva doma a jeden venku, či jeden doma a dva venku (21 utkání). S 16 soky z Východní konference se utkají dvakrát - jednou doma a jednou venku (32 utkání).

Ve Východní konferenci je jiný systém. Ve vlastní divizi sehrají se dvěma soupeři pět utkání - tři doma a dvě venku, či dvě doma a tři venku. S pěti celky pak čtyři duely - dva doma a dva venku (30 utkání). Proti osmi sokům v konferenci z druhé divize nastoupí třikrát - dvakrát doma a jednou venku, či jednou doma a dvakrát venku (24 utkání). S 14 týmy ze Západní konference se utkají dvakrát - jednou doma a jednou venku (28 utkání).

Šest utkání se odehraje pod širým nebem

Do play off postoupí po osmi týmech z obou konferencí. Postup si zajistí po třech nejlepších týmech z jednotlivých divizí a k nim se přidá po dvou dalších nejvýše umístěných klubech v konferencích.

Po zrušení tradičního novoročního duelu Winter Classic v minulé sezóně kvůli výluce se bude hrát v nadcházející sezóně rekordních šest klání pod širým nebem. Pod hlavičkou Winter Classic přivítá Detroit 1. ledna na Michigan Stadium pro americký fotbal v Ann Arbor Toronto v souboji, který se měl hrát letos.

Složení konferencí a divizí:
Západní konference:
Pacifická divize:
Anaheim Ducks
Calgary Flames
Edmonton Oilers
Los Angeles Kings
Phoenix Coyotes
San Jose Sharks
Vancouver Canucks.
Centrální divize:
Chicago Blackhawks
Colorado Avalanche
Dallas Stars
Minnesota Wild
Nashville Predators
St. Louis Blues
Winnipeg Jets.
Východní konference:
Metropolitní divize:
Carolina Hurricanes
Columbus Blue Jackets
New Jersey Devils
New York Islanders
New York Rangers
Philadelphia Flyers
Pittsburgh Penguins
Washington Capitals.
Atlantická divize:
Boston Bruins
Buffalo Sabres
Detroit Red Wings
Florida Panthers
Montreal Canadiens
Ottawa Senators
Tampa Bay Lightning
Toronto Maple Leafs

Jako Stadium Series se budou hrát čtyři duely rovněž v USA. Nejdříve 25. ledna na baseballovém Dodger Stadium v Los Angeles nastoupí tamní Kings v kalifornském derby proti Anaheimu. Další dva zápasy se hrají na rovněž baseballovém Yankee Stadium v New Yorku - 26. ledna tam změří síly New Jersey s newyorskými Rangers a o tři dny později se tam uskuteční derby Islanders s Rangers.

Na Soldier Field v Chicagu pro americký fotbal je na 1. března naplánován souboj Blackhawks s Pittsburghem Penguins. O den později bude hrát v Heritage Classic na BC Place domácí Vancouver s Ottawou.

Reklama