Hlavní obsah

NY Rangers - Montreal 2:3 PPStav série 2:1Plekanec poprvé výrazně promluvil do série s Rangers. A Montreal snížil

Aktualizováno

Hokejisté Montrealu Canadiens zabrali v pravou chvíli. Po předchozích dvou domácích porážkách ve finále play off Východní konference NHL ve čtvrtek uspěli na ledě New Yorku Rangers 3:2 v prodloužení a snížili stav série na 1:2. Do statistik se poprvé výrazněji zapsal český útočník Tomáš Plekanec. Kladenský rodák v čase 61:12 vystřelil na gólmana Jezdců Henrika Lundqvista, který kotouč nešťastně vyrazil do paže dorážejícího Alexe Galchenyuka a ten si připsal rozhodující gól zápasu.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Tomáš Plekanec se raduje z vítězství svého Montrealu v Madison Square Garden.

Článek

"Abych byl upřímný, nemám ponětí, co se stalo," uvedl po utkání autor rozhodujícího gólu, jenž byl vyhlášen první hvězdou zápasu. "Šel jsem do brány, když (Plekanec) střílel. Ani nevím, jak z toho padl gól. Zda se puk odrazil od mé hokejky, nebo ode mě," řekl Galchenyuk.

Canadiens byli blízko k vítězství už v základní hraci době, ale Rangers v závěrečné půl minutě při hře bez gólmana šťastně srovnali: přihrávka Chrise Kreidera se v předbrankovém prostoru odrazila od brusle Alexeje Jemelina do branky. Podobným způsobem se ale chvíli předtím ujal Montreal vedení, když si nahození Daniela Briera usměrnil do vlastní sítě Ryan McDonagh.

Právě Briere si vzal v kabině před prodloužením slovo a spoluhráčům kladl na srdce, že je potřeba zachytit úvod. "Říkal nám, že po tom vyrovnávacím gólu budou nahoře, navíc je poženou fanoušci a že od úvodního střídání po nás půjdou a budou chtít rychle rozhodnout. Že na to musíme být připraveni. A myslím si, že jsme první dvě střídání sehráli opravdu skvěle," líčil obránce Montrealu P. K. Subban. "Bylo to opravdu rychlé. Ani jsem se nedostal do hry," usmál se Briere nad účinkem svých slov.

Rangers prohráli po sérii pěti vítězství, jejich největší překážkou byl Dustin Tokarski. Gólman, který zastupuje zraněného Careyho Price, zneškodnil 35 z 37 střel. Vedle nešťastného gólu v závěru inkasoval už jen v úvodní třetině po brejku dva na jednoho z hole Carla Hagelina. Vyrovnání zařídil v prostřední části rovněž z přečíslení Andrej Markov.

Výtečný náhradník Tokarski

"Byl fenomenální. Bez Tokarského by byl pravděpodobně dnešní výsledek jiný," uvedl trenér Montrealu Michel Therrien, jehož svěřenci doma prohráli první dva zápasy 2:7 a 1:3. "Klidně to dnes mohlo být po úvodní třetině 3:0 nebo 4:0. On nás udržel ve hře a cítili jsme (v prodloužení), že mu dlužíme ten gól," podotkl Briere.

Na druhé straně Henrik Lundqvist, který v předchozím utkání chytil 40 střel, nebyl tolik pod tlakem. Šlo na něho jen 25 ran. "Pár hodin to teď bude těžké, ale musíme na to rychle zapomenout. To je součást play off, mít krátkou paměť. Ať už vyhrajete, nebo prohrajete, musíte jít dále. A to musíme udělat i teď. Hráli jsme dobře, ale je potřeba už na zápas nemyslet a soustředit se na další," uvedl švédský gólman.

Montreal po předchozích prohrách vstoupil do zápasu tvrdě a Brandon Prust trefil ramenem do hrudi Dereka Stepana, jenž se těžce sbíral z ledu. Po ošetření v kabině se vrátil, mezitím ho chtěl při dalším střídání pomstít Daniel Carcillo, jenž Prusta srazil zezadu na mantinel. V bitce s útočníkem Montrealu ho předběhl Derek Dorsett, ale největší trest obdržel Carcillo. Vyhlášeného rváče ihned od dvojice odděloval čárový rozhodčí, jehož Carcillo trefil loktem do tváře a byl vyloučen do konce zápasu.

"Tohle samozřejmě nesmí dělat. Necháme to na posouzení vedení ligy. Věřím ale, že kdyby byl zákrok Prusta (na Stepana) potrestán, nic takového by se nestalo," uvedl trenér Rangers Alain Vigneault. Série pokračuje v neděli opět v newyorské Madison Square Garden.

Semifinále play off NHL:
Východní konference - 3. zápas:
NY Rangers - Montreal 2:3 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky: 16. Hagelin, 60. Kreider - 24. Markov, 57. Briere, 62. Galchenyuk (Plekanec). Střely na branku: 37:25. Diváci: 18 006. Stav série: 2:1.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Kopitar(Los Angeles)1620(5+15)
2.Carter(Los Angeles)1616(7+9)
3.Gáborík(Los Angeles)1615(9+6)
4.Getzlaf(Anaheim)1215(4+11)
5.Malkin(Pittsburgh)1314(6+8)
6.Parise(Minnesota)1314(4+10)
7.Hossa(Chicago)1413(2+11)
8.Williams(Los Angeles)1612(6+6)
9.St. Louis(NY Rangers)1712(5+7)
10.Subban(Montreal)1412(4+8)
41.Plekanec(Montreal)148(3+5)
94.Hertl(San Jose)75(2+3)

Reklama

Související témata: