Hlavní obsah

Propadák z mistrovství světa Hadamczik neodskákal, výkonný výbor ho podržel

Praha
Aktualizováno

Žádné překvapení se nekonalo, kouč Alois Hadamczik zůstává u hokejové reprezentace i nadále. Výkonný výbor ČSLH na středečním zasedání vyslechl Hadamczikovu analýzu neúspěšného šampionátu ve Stockholmu, na kterém nároďák obsadil až sedmé místo, a rozhodl se trenéra neodvolávat. „Nikdo z členů výkonného výboru takový návrh ani nevznesl,“ prohlásil generální sekretář svazu Martin Urban po takřka dvouhodinovém jednání.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Do dalšího zasedání výkonného výboru, které se uskuteční 19. června, však Hadamczik musí předložit návrh jmen, o které rozšíří svůj realizační tým pro další sezónu. „Čeká nás velmi náročná sezóna, která má dva vrcholy - olympiádu v Soči a mistrovství světa v Bělorusku. Vzhledem k tomuto náročnému programu byl zároveň pověřen, aby doplnil realizační tým o specialisty, které bude potřebovat," prohlásil Urban.

Současnými asistenty jsou Josef Paleček a Jan Procházka, svazovým šéftrenérem je pak Slavomír Lener. Dalšího asistenta si vybere přímo Hadamczik, na výkonném výboru pak bude jeho schválení. „Dáváme trenérovi důvěru, věříme, že si k sobě vybere lidi, kteří mužstvo pozvednou," doplnil Urban.

"Nějaký nápad už v hlavě mám. Musí jít o člověka, který má blízko k hokeji. Zároveň spolu musíme vyjít i lidsky. Chtěl bych, aby dotyčný člověk měl blízko k hráčům z NHL a dovedl s nimi komunikovat," prohlásil Hadamczik, který věří, že jméno zamýšleného nového asistenta přednese výkonnému výboru už 19. června. "Pokud bude zdravotně fit Josef Paleček, chtěl bych, aby na lavičce zůstal," řekl Hadamczik na adresu svého dosavadního asistenta, který měl před MS problémy s kyčlí. Naopak Jan Procházka se vrátí do pozice videotrenéra a na střídačku už coby asistent chodit nebude.

Nechtějí jít ode zdi ke zdi

Podle Urbana nechtěl výkonný výbor dělat unáhlené rozhodnutí po jednom nevydařeném šampionátu, když reprezentace na těch dvou předchozích vybojovala bronzové medaile. „Výkonný výbor nechce panikařit, nechce jít ode zdi ke zdi, naopak hodlá dát trenérovi dále důvěru. Jde o to se zlepšit a některé věci napravit," prohlásil po jednání, jehož se zúčastnilo devět z jedenácti členů. Chyběl jen prezident svazu Tomáš Král a viceprezident Petr Bříza.

„Jak někdo řekl (fotbalový trenér Tomáš Pospíchal), že fotbal nemá logiku, tak já věřím, že hokej logiku má. Protože Švýcarsko posledních dvacet let tvrdě pracuje na mládeži a nese to své ovoce. I přesto byl švýcarský tým včetně trenéra Seana Simpsona v loňské sezóně na rozpuštění (po 11. místě na MS). Podobný osud mohl letos potkat i trenéra Švédů Martse, nakonec ale mají zlato," vypočítával Urban a připomínal, že žádné mužstvo nedokázalo z posledních dvou šampionátů přivézt dvě medaile.

„Kdo na loňském šampionátu získal medaile, letos se nedostal ani ze čtvrtfinále. A naopak - kdo udělal medaili teď, nebyl loni ve čtvrtfinále," připomněl Urban a prozradil, že trenérovo hodnocení obsahovalo zhruba třicet stran a konstatovalo, že umístění na šampionátu je neúspěchem.

Hadamczik: Nepanovala bouřlivá atmosféra

„Měl jsem s trenéry zpracovat zprávu o mistrovství světa. Cíle splněny nebyly, neboť jsme chtěli medaili. Dostal jsem několik otázek, na které jsem odpovídal. Diskuze bylo hodně, všichni jevili zájem a ptali se, jak se dá zlepšit výkonnost, ale bouřlivá atmosféra nepanovala," řekl Hadamczik, který jednání opustil krátce před polednem, tedy zhruba hodinu před jeho skončením.

Kromě negativ však výkonný výbor našel na českém vystoupení ve Stockholmu i pozitiva. „Byli jimi gólmani a obrana, dostali jsme 1,7 branky na utkání. Mužstvu, i když se vyloženě nedařilo, se přesto podařilo v průběhu turnaje zvednout a ukázalo, že umí hrát dobrý hokej," vypočítával Urban a pokračoval.

Ultimáta kouč nedostal

„Pozitivním zjištěním je i to, že to nejde bez významných osobností, kterými se stali, bohužel až v průběhu turnaje, Tomáš Plekanec a Marek Židlický. Vždycky je to o jednom zápase, o čtvrtfinále. A v něm jsme víc jak polovinu času tahali za kratší konec, bylo cítit, že hráči jsou pod dekou. Pak, když se uvolnili, bylo vidět, že Švýcary dokázali přehrát enormním způsobem. Bohužel už to nestačilo," uzavřel Urban a vyloučil, že by Hadamczik dostal pro nadcházející sezónu jakákoli ultimáta.

„Ne, to určitě ne. To ukáže až budoucnost, nechme sezónu proběhnout," řekl Urban na adresu Hadamczika, jenž má u národního týmu smlouvu až do roku 2015.

Považujete rozhodnutí výkonného výboru ČSLH ponechat Aloise Hadamczika po nevydařeném MS ve funkci trenéra hokejové reprezentace za správné?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
Celkem hlasovalo 4874 čtenářů.

Reklama