Hlavní obsah

Kovářovi zůstalo kapitánské céčko, Salák nepřijel z rodinných důvodů

Ostrava

Česká hokejová reprezentace, kterou čekají ve čtvrtek v Třinci a v sobotu v Ostravě utkání evropské hokejové tour proti Rusku, už vyjela k prvnímu tréninku na vítkovický led.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kouč Vladimír Vůjtek (vpravo) před duely proti Rusku.

Článek
Fotogalerie

Dorazilo všech 24 pozvaných hráčů, jediným omluveným z původní nominace byl už o víkendu gólman Alexandr Salák z Novosibirsku. Vůjtek teprve při srazu objasnil proč. „Salák z rodinných důvodů nechytal už poslední ligový zápas a v tomto směru zazněla i jeho omluva směrem k národnímu týmu," vysvětluje trenér Vladimír Vůjtek, který tak musel změnit svou původní představu, že porci zápasů podělí mezi dva gólmany z KHL.

Nemožnost vyzkoušet Saláka v akci ale nevidí jako akutní problém. „Je to ověřený brankář. Záleží na tom, jak dlouhou bude hrát play off s Novosibirskem a kdy by se byl schopen případně zapojit do přípravy na mistrovství světa. Když to bude pozdě, dá tím vlastně důkaz, že chytá dobře a drží svůj klub ve hře o Gagarinův pohár," uvažuje Vůjtek.

Chytat začne Furch

Na srazu se v úterý odpoledne hlásili celkem tři gólmani, vedle Dominika Furcha z Omsku byli pozváni ještě Libor Kašík ze Zlína a Matěj Machovský z Plzně. „Nechci řešit gólmanskou otázku předčasně. Ve čtvrtek bude chytat Furch a po tom prvním zápase se teprve rozhodneme, jak dál, jestli sestavu ponechat nebo dělat nějaké změny. A to se týká samozřejmě i postu brankáře," uvažuje Vůjtek.

Chystá se hrát na čtyři kompletní pětky, čímž využije všech osm obránců, které pozval, a pokaždé přidělí jen někomu roli třináctého útočníka. Ve složení národního týmu chce vůbec kouč držet osvědčené vazby. „Necháme pohromadě dvojice a trojice, které už spolu nastupovaly na předchozích akcích. Konečně máme možnost vyzkoušet i sehraný sparťanský tandem Přibyl, Buchtele a k nim přiřadíme Kašpara, který prokazuje výbornou formu ve Slovanu," naznačuje trenér, jenž céčko na dresu ponechává Janu Kovářovi. Útočník Magnitogorsku byl kapitánem i na předchozí akci, prosincovém Channel 1 Cupu.

Kovář patří mezi jedenáct hráčů, kteří absolvovali všechny akce národního týmu v této sezóně. Vedle něj to jsou ještě brankář Furch, obránci Jeřábek, Kempný, Kolář, Kundrátek, T. Voráček, Šimek a útočníci Buchtele, Gulaš, Radil.

Mladí Rusové se chtějí předvést

„Rusko jsme dvakrát v sezóně porazili, ale teď přiveze výběr plné mladých talentů, od nichž se dá čekat, že budou živější a možná i nebezpečnější než ty klasické opory sborné. I když soupeř nepřiveze hvězdy, na které spoléhá na turnajích, určitě poskládali dost silný tým a ti mladí se budou chtít ukázat. Musíme se připravit tak, abychom s nimi dokázali bruslit." uvažuje Vůjtek.

Národní tým se při únorových zápasech evropské hokejové tour po delší době vrací do Moravskoslezského kraje. V Ostravě si zahraje po deseti letech, na třineckém ledě se objevil naposledy dokonce v roce 1998. „Těším se, že budeme mít diváky na své straně," říká Vůjtek, pro nějž to bude specifické představení v rodném kraji.

„Vždycky je příjemné trénovat doma, já si už zažil vítkovickou střídačku se Slováky při MS, teď s mužstvem své země to bude snad ještě lepší. Těším se na atmosféru, obě utkání jsou vyprodaná. Diváci mohou pomoci, ale hráči si na to na ledě stejně musí uhrát sami," tvrdí kouč s tím že v nově přejmenované Ostravar Aréně bude mít český výběr i tréninkovou základnu a do Třince zajede jen na otočku na čtvrteční zápas.

Složení národního týmu při úterním tréninku
Furch, Kašík, Machovský - Kempný, Kundrátek, Kolář, Jeřábek, Šimek, Zámorský, T. Voráček, Hrbas - Krenželok, Jan Kovář, Gulaš - Vincour, Koukal, Radil - Birner, Kousal, Řepík - Buchtele, Přibyl, Kašpar - J. Hruška.

Reklama

Související témata: