Hlavní obsah

Hejnová získala pohodu. I díky předávání energie

Londýn

Trenérka Martina Blažková nepochybuje: „V takové pohodě jsem Zuzku nikdy neviděla.“ Ve čtvrtek ve 21:45 poběží překážkářka Zuzana Hejnová o svoji premiérovou velkou seniorskou medaili na čtvrtce překážek. Byla by první běžecká pro Česko nebo Československo od stříbra Jarmily Kratochvílové na čtvrtce v Moskvě 1980.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zuzana Hejnová na olympijské trati 400 metrů překážek

Článek

Pro Hejnovou to není zdaleka první finále, do kterého jde jako favoritka minimálně na medaili. Mistrovství Evropy v Barceloně 2010, mistrovství světa v Tegu 2011, mistrovství Evropy v Helsinkách 2012. Tam všude chystala rodačka z Liberce útok na stupně vítězů. A tam všude končila bez medaile a zklamaná.

Přijde satisfakce?

Jaké indicie napovídají tomu, že tentokrát to dopadne jinak? „Zuzku dobře znám od jejích 14 let. Teď přišla doba, kdy může něco dokázat. Je nejlépe připravená, nesvazuje se tím, že má jedinečnou příležitost, ale udělá pro to maximum. Byla by to satisfakce za loňský rok," je přesvědčena trenérka.

„Na těch minulých šampionátech mi Zuzka přišla unavenější, teď jde její výkonnost v průběhu sezóny nahoru. I těch pět čtvrtek v Helsinkách byl dobrý trénink," oceňuje Blažková. „Navíc Zuzce bude v prosinci 26 let, ve dvaceti se velké závody nevyhrávají. Překážkáři dozrávají později, podívejte na Sáncheze," odkazuje na 34letého mužského vítěze v Londýně.

Hejnová se snaží pracovat i na své psychice. Využívala metody koučinku, teď se intenzivněji věnuje Reiki, což je zjednodušeně řečeno přenos energie vycházející z východních filosofií. Pomoc člověka, který jí na dálku pomáhá, si nemůže vynachválit.

Pomáhají maily

„Jsem s ním v kontaktu i teď během šampionátu. Píše mi pozitivní maily a to je to nejdůležitější, myslet pozitivně. Nesmím si z toho dělat těžkou hlavu, o nic nejde," popisuje pětadvacetiletá Hejnová. „Pokud tomu člověk věří, určitě to má vliv. A Zuzka s Reiki měla zkušenosti už v minulosti, takže tomu jednoznačně důvěřuje," říká Blažková.

Na dráze už si ale překážkářka musí poradit sama. „Budu myslet na to, abych běžela uvolněně, zbytečně to nervala a měla síly i v závěru. To je můj styl, kterého se musím držet, aby to k něčemu vypadalo," předsevzala si před svým možná životním závodem.

Poběží ve třetí dráze, vedle ní bude Rosolová, v pětce ruská favoritka Anťuchová. „Ale Zuzka poběží za sebe, nebude koukat vedle," věří Blažková, že se nebude opakovat evropský šampionát, kde Hejnové došly síly poté, co viděla, jak se před ní dostává Rosolová, a už nebyla schopná odpovědět.

Reklama