Hlavní obsah

OLYMPIÁDA ON-LINE: Špotáková ve finále, vzpěrač Orság se blýskl rekordem. Basketbalistky dohrály

Londýn
Aktualizováno

Česká výprava na olympijských hrách v Londýně vytáhla dnes další medailový trumf: do kvalifikace vstoupila obhájkyně zlata z Pekingu, oštěpařka Barbora Špotáková. K postupu do finále jí stačil jediný hod, který měřil 66,19 metru. Basketbalistky nebyly daleko od čtvrtfinálové výhry nad favorizovanou Francií, nakonec ale prohrály 68:71.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Vzpěrač Jiří Orság může být spokojený, při olympijské premiéře skončil sedmý.

Článek

Světová rekordmanka Špotáková vozí z velkých soutěží medaile pravidelně, ale ta nejcennější jí od Pekingu stále uniká. Naposledy loni na MS v Tegu jí oplatila olympijskou prohru Ruska Abakumovová. Letos sice česká reprezentantka vede pořadí Diamantové ligy, pokaždé byla na stupních vítězů, ale vyhrála ze čtyř pokusů jen v Římě. Světovým tabulkám vévodí Viljoenová z JAR a mezi favoritky je nutné počítat i zkušenou Němku Obergföllovou a domácí Sayersovou. Prvním cílem bylo splnění limitu pro čtvrteční finále - 62 metrů. A to se Češce podařilo hned úvodním hodem, když se její náčiní zastavilo ve vzdálenosti 66,19 metru.

Basketbalistky prohospodařily 13bodový náskok

České basketbalistky ve čtvrtfinále olympijských her v Londýně podlehly Francii 68:71 a v turnaji končí. Svěřenkyním kouče Lubora Blažka k výhře nestačil ani třináctibodový náskok v poslední čtvrtině. V turnaji obsadí dělené sedmé místo.

Zápasník David Vála se na hrách představil už potřetí a na olympijskou žíněnku se vracel po osmi letech. V Sydney ani v Aténách nepostoupil z kvalifikace, mezitím přešel do nižší hmotnostní kategorie do 96 kilogramů. A hry v Londýně pro něj skončily hned v prvním zápase, v němž podlehl odlehl Kubánci Yunioru Falconu Estradovi.

Vzpěrač Jiří Orság se blýskl v nejtěžší kategorii nad 105 kg. Za výkon 426 kg vybojoval sedmé místo. V nadhozu předvedl nový český rekord 239 kg.

Na kanálu v Eton Dorney už vystřídali veslaře rychlostní kanoisté a v úterý byly ve hře i obě české posádky. Čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba i deblkanoe Jaroslav Radoň a Filip Dvořák se probojovaly do čtvrtečního boje o o medaile. Ani jedna z posádek sice nedokázala postoupit přímo do finále z úvodních rozjížděk, ale v semifinálových jízdách čeští reprezentanti bez problémů splnili své základní cíle pro hry.

Reklama

Související témata: