Hlavní obsah

Zemřela australská legenda F1 Jack Brabham

Aktualizováno

V australském Gold Coast zemřel legendární automobilový závodník a konstruktér Jack Brabham, trojnásobný vítěz mistrovství světa vozů formule 1. Jeden z nejslavnějších australských sportovců zemřel ve věku 88 let. Jeho nejmladší syn David oznámil, že prohrál dlouholetou bitvu s onemocněním jater.

Jack Brabham na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

"Můj otec zemřel pokojně dnes ráno doma. Prožil neuvěřitelný život, dosáhl víc, než si kdo mohl kdy vysnít," uvedl v prohlášení David Brabham, jenž rovněž závodil ve formuli 1. "Bude žít dál prostřednictvím ohromujícího dědictví, které po sobě zanechal," dodal.

Brabham, původním povoláním letecký mechanik, ovládl seriál F1 v letech 1959 a 1960, kdy závodil za stáj Cooper, a v roce 1966 v barvách vlastní stáje, která nesla jeho jméno. Získal stejný počet titulů, jako věhlasní závodníci Jackie Stewart z Velké Británie, Rakušan Niki Lauda nebo Brazilci Nelson Piquet a Ayrton Senna.

Austrálie ztratila legendu

"Austrálie ztratila legendu," prohlásil australský premiér Tony Abbott. "Byl uznávaný a obdivovaný pro svého ducha a pro skvělé schopnosti jako inženýr," dodal.

Slavný Australan, který získal v roce 1979 za své sportovní úspěchy titul Sir, dokázal v roce 1966 jako jediný v historii F1 vyhrát šampionát jako pilot ve voze podle vlastního návrhu a ve vlastní stáji. Se svým týmem ovládl Pohár konstruktérů i o rok později.

Stáj Brabham v seriálu mistrovství světa jezdila v letech 1960 až 1992. V jejích barvách se světových triumfů dočkal Novozélanďan Denis Hulme (1967) a dvakrát i brazilský jezdec Piquet (1981 a 1983). Jack Brabham vyhrál poslední Grand Prix v roce 1970 ve věku 43 let. Po sezoně z šampionátu odešel a tým prodal Berniemu Ecclestoneovi.

Jack Brabham strávil za volantem vozů F1 šestnáct sezon. Zúčastnil se 126 Grand Prix, přičemž čtrnácti dominoval a třináctkrát si vyjel pole position. Desetkrát byl v závodě stříbrný, sedmkrát bronzový.

Reklama