Hlavní obsah

Ecclestoneovi opět hrozí soud. Banka odmítla jeho 33 miliónů dolarů jako vyrovnání

Mnichov

Šéfovi formule 1 Berniemu Ecclestoneovi opět hrozí soud. Německá banka BayernLB, která v minulosti vlastnila práva na prestižní seriál, odmítla jeho návrh na mimosoudní vyrovnání ve výši 33 miliónů dolarů (686 miliónů korun). Třiaosmdesátiletý Brit se tak chtěl vyhnout případné žalobě o odškodnění, kterou mu banka začátkem roku pohrozila. Ecclestonea chtěla žalovat o 400 miliónů dolarů (8,3 miliardy korun), zatím se však na soud neobrátila.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone.

Článek

Dlouholetý promotér šampionátu se tento týden dohodl na mimosoudním vyrovnání ve výši 100 miliónů dolarů se státním zastupitelstvím v Mnichově, které ho vinilo z korupce při prodeji komerčních práv na F1 v roce 2006. Ecclestone tehdy údajně uplatil představitele BayernLB Gerharda Gribkowského 44 milióny dolarů za bezproblémový prodej práv společnosti CVC, což mu mělo zajistit, že si udrží vliv v seriálu.

Vedení BayernLB se cítí podvedeno. Práva prý byla prodána pod cenou, navíc banka vyplatila Ecclestoneovi provizi 41 miliónů dolarů. Soud souhlasil se stomiliónovým soudním vyrovnáním, protože usvědčit Ecclestonea z korupce by prý bylo obtížné.

Britský miliardář tvrdí, že nešlo o úplatek, ale že ho Gribkowsky vydíral. Bankéř byl za přijetí úplatku už dříve odsouzen k osmi a půl letům vězení.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint