Hlavní obsah

Silk Way Rally ukončily povodně. Zklamaný Loprais zvažuje, zda jet Dakar znovu s tatrou

Majkop/Praha

Letošní Silk Way Rally skončila o den dříve čtvrteční etapou do Majkopu. Dál soutěžící nepustily velké povodně. Obhájce loňského triumfu mezi kamiony Aleš Loprais tak zůstal na čtvrté pozici. Skvělé třetí místo obsadil mezi automobily Miroslav Zapletal.

Foto: www.loprais.cz

Z potůčků byly na trati Silk Way Rallye během dne řeky. Aleš Loprais se musel se svým kamiónem vypořádat s nástrahami přírody

Článek
Fotogalerie

„Je to škoda. Bohužel jsme na to doplatili nejvíc my a posádka Rusa Nikolajeva, s níž jsme měli v závěru bojovat o konečné vítězství. Oba jsme zůstali v rozvodněné řece, jejíž dono, kde měl být brod, se změnilo v bažinu. Z té jsme se dostávali hodinu a tři čtvrtě. Jury nám odmítla odečíst tento čas a neakceptovala fakt, že nás do neprůjezdné řeky nasměrovali pořadatelé. Nikolajeva tahaly ven čtyři tovární Kamazy... O rozhodnutí jury si myslím své. Vzhledem k tomu, že Nikolajev měl navíc poruchu motoru a ztratil přes dvě hodiny, bychom obhájili loňské prvenství a Kamazy by v Rusku podruhé prohrály,“ litoval v telefonátu pro Sport.cz Aleš Loprais.

Český pilot startoval v nizozemském týmu InstaForex Eurol Veka s tahačem MAN. Navigátora mu dělal Belgičan Serge Bruynkens a mechanika Holanďan Frank Deenen. „Zvykli jsme si na sebe, jako posádka jsme fungovali dobře. Pro mne je důležité, že náročné podmínky vydržely obratle, které jsem si zlomil při havárii na Dakaru. Baramborová medaile na Silk Way mě mrzí, ale závod beru jako dobrý trénink na Dakar 2013,“ dodal Loprais.

Zatímco Loprais závodil v Rusku, ve Frenštátu pod Radhoštěm vznikala nová Tatra Jamal. Její stavba začala díky rychlé reakci České pojišťovny. „Uvidíme, jak bude nová tatra vypadat. Pořád mám dvě varianty. Jet Dakar s nizozemským týmem ve voze MAN, který jsme upravili podle mých představ, nebo během podzimu zajet novou tatru. Tu můžeme nabídnout zájemcům na Dakar i komerčně. Novou tatru budu zajíždět, jakmile bude hotová, takže budu mít i srovnání a na začátku podzimu se definitivně rozhodnu,“ konstatoval Aleš Loprais.

Rallye Hedvábné stezky - konečné pořadí po 5 etapách:
Automobily:
1. Gadasin (Rus./G-Force)20:03:42
2. Szalay (Maď./Opel)-3:34
3. Zapletal (ČR/HC Evo)-10:35.
Kamiony:
1. Mardějev (Rus./Kamaz)20:06:25
2. Versluis (Niz./MAN)-30:28
3. Šibalov (Rus./Kamaz)-57:18
4. Loprais (ČR/MAN)-1:03:09.

Reklama

Související témata: