Hlavní obsah

Růžička vysypal seznam možných posil z NHL pro MS. S Eliášem nepočítá

Velké Popovice

Pozorně sleduje závěr základní části NHL a dává si na papírek jména hráčů, které by chtěl na květnovém domácím mistrovství světa v Praze. Zatímco s některými hokejisty je již trenér české reprezentace Vladimír Růžička předběžně domluvený, další se chystá přemlouvat, aby na vrchol letošní sezóny dorazili. Sám ale ví, že dokud hráči ve svých klubech neprojdou výstupní lékařskou prohlídkou, nemá nic jistého.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Útočník New Jersey Devils Patrik Eliáš (vlevo) před brankářem New Yorku Islanders Jaroslavem Halákem.

Článek
Fotogalerie

„Kluky si obvolávám, s některým už jsem i domluvený, ale nechci to teď ještě řešit veřejně," řekl Růžička před úterním tréninkem národního týmu ve Velkých Popovicích. Ani se ale nemusel dlouho nechat přemlouvat a nakonec sám vysypal podrobný seznam hráčů z NHL, se kterými počítá.

„S Kubou Voráčkem jsem domluvený, ten přiletí," řekl na adresu útočníka Philadelphie, jenž bojuje o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezóny NHL. „Snad do play off nepostoupí San Jose, to by pak dorazil Tomáš Hertl," pokračoval kouč. Počítá také s forvardem Martinem Eratem, jehož Arizona již nemá šanci proklouznout do vyřazovacích bojů.

Kvůli ne příliš velkému výběru mezi obránci stojí Růžička o Jana Hejdu, jemuž v Coloradu po sezóně končí platný kontrakt. „Zkraje sezóny ho trochu zlobilo rameno. Teď je v pořádku, ale neví, co mu řekne doktor. Bude záležet na Honzovi, ale já ho nějak ukecám," rozesmál se Růžička. „Stejně jako s Hemským z Dallasu, kterému taky končí smlouva. Má teď sice trošku problém s kyčlí, ale na mistrovství světa chce přijet. Klub na něj trošku tlačí, ať jde na operaci, on ale na ni zatím nechce."

Eliáš a Nestrašil si na MS nezahrají

Kdo naopak v Růžičkových plánech nefiguruje, je Patrik Eliáš. Majitel dvou bronzových medailí z MS neprožívá v New Jersey ideální sezónu a náladu si nespraví ani na domácím šampionátu. „S Patrikem nepočítám," řekl jasně Růžička, jenž neosloví ani útočníka Caroliny Andreje Nestrašila. „Hráčů z NHL je už tak celkem dost a nepřikláním se k tomu, abychom měli mužstvo postavené jenom z nich. Chci i kluky z Evropy."

S napětím Růžička sleduje rovněž boj Ottawy a Bostonu o poslední postupové místo ve Východní konferenci. V případě neúspěchu Senátorů se pro MS nabízí útočník Milan Michálek, z kádru Bruins zase forvardi David Krejčí, jenž by se měl v nejbližší době vrátit po zranění kolena, s Davidem Pastrňákem. „Myslím, že play off spíš unikne Bostonu. Uvidíme, jak se David Krejčí dostane ze zranění. A Pastu (Pastrňáka) snad nebudu muset ukecávat.

Růžička si během MS nechá na soupisce několik volných míst pro hráče, kteří vypadnou v 1. kole play off NHL a do Prahy by tak přicestovali v průběhu šampionátu. „Mužstvo bude postavené, ale když někdo v zámoří vypadne v 1. kole a projde prohlídkou, povoláme ho," přiznal Růžička. V úvahu v tomto ohledu přicházejí obránci Zbyněk Michálek, Židlický, Šustr, Rozsíval a útočníci Hudler, Palát nebo Vrbata.

A rovněž gólman Winnipegu Ondřej Pavelec. „Řekl mi, že je připraven přijet na jakoukoli pozici. I kdyby vypadl v prvním kole. Je to zkušený brankář, navíc mu to teď jde, stal se v NHL hvězdou minulého týdne. Jsem rád, že se do toho dostává v pravý moment," těší Růžičku. Svazový kouč se chystá zavolat i Jaromíru Jágrovi, jehož Florida usiluje o start ve vyřazovacích bojích. Třiačtyřicetiletý forvard sice po loňském šampionátu ukončil reprezentační kariéru, Růžička však věří, že své stanovisko může legendární křídelník přehodnotit.

Jak se reprezentace připravuje ve Velkých Popovicích
Reprezentaci připravující se na MS ve Velkých Popovicích dnes doplnilo devět nových hráčů - brankář Jakub Kovář, obránci Bohumil Jank, Martin Pláněk, Radim Šimek a útočníci Tomáš Filippi, Jakub Valský, Lukáš Radil, Tomáš Zohorna a Jan Kovář.
Podle původních plánů se Růžička musel obejít bez Miroslava Blaťáka, který se do národního týmu vrací po třech letech. Obránce Omsku trápí krvácející koňar, se kterým podstoupí vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře. Ten prohlédne i Blaťákova klubového spoluhráče Vladimíra Sobotku, jenž má problémy s třísly. Oba by se k reprezentaci měli připojit příští týden, kdy se národní tým přestěhuje do pražských Letňan. Stejně jako obránce Petr Čáslava, jehož skolila chřipka. Útočník Petr Koukal bude s národním týmem trénovat od středy. Růžička zároveň od příštího týdne počítá s obránci Filipem Novákem, Petrem Zámorským a Jakubem Krejčíkem. Kouč navíc zvažuje, jestli povolat někoho ze Zlína, jemuž v pondělí skončila sezóna.

Reklama