Hlavní obsah

Šebrle je v Komisi sportovců EAA, dostal nejvíc hlasů

BARCELONA

Roman Šebrle je mezi šesti atlety, kteří byli zvoleni do Komise sportovců Evropské atletické federace a světový rekordman v desetiboji navíc dostal nejvyšší počet hlasů. Český atlet tak udělal první krok na cestě do Komise sportovců v Mezinárodním olympijském výboru, kam chce kandidovat v roce 2012 v Londýně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Šebrle.

Článek

Šebrle dostal od samotných atletů při volbě na mistrovství Evropy v Barceloně celkem 519 hlasů, spolu s ním jsou v komisi také bývalá švédská výškařka Kajsa Berqvistová (448), někdejší nizozemský tyčkař Rens Blom (310), španělský koulař Manuel Martinez (285), britská překážkářka Tasha Danversová (271) a polská tyčkařka Monika Pyreková (253). Všichni mají mandát do roku 2014.

Pomohli mu desetibojaři

Šebrle pojal svou kandidaturu aktivně, v oficiálních hotelech vyvěsil plakát a rozdal i spoustu kartiček. "Snažil jsem se podchytit velké výpravy, jako například ruský tým. Pomohli mu prý desetibojaři Lev Lobodin a Alexander Pogorelov.

"Teď mi přibudou povinnosti, jsem sám zvědav, ale prioritou je pro mě olympijský výbor, tohle byl první stupeň," prohlásil. Šebrle byl v Barceloně týden, třebaže kvůli zranění nezávodil. Desetiboj ale sledoval. "Byl zajímavý, ale radši bych závodil," řekl.

Do Komise sportovců MOV může Šebrle kandidovat za dva roky, protože mandát Jana Železného končí. "Roman má zkušenosti velké, může tomu pomoci," řekl Železný. Světový rekordman v hodu oštěpem by se mohl stát regulérním členem, pakliže by jeho kandidaturu posvětil Český olympijský výbor (ČOV). "Už se mě na to ptali někteří členové, jestli do toho půjdu, ale v ČOV jsme se o tom ještě nebavili," dodal.

Reklama