Hlavní obsah

Na soustředěních Hejnová hltala Dlouhou míli. Teď jí Čenský alias Michal Klánský gratuloval

PRAHA

Když se Zuzany Hejnové po zisku olympijského bronzu její manažer Libor Varhaník ptal, koho by si přála mít mezi gratulanty, překážkářka vypálila: „Pana Čenského“. Na slavného herce si na rozdíl od řady svých vrstevnic nevzpomněla kvůli množství pohádkových princů, které ztvárnil, ale díky jeho roli v seriálu Dlouhá míle.

Foto: Sport.cz

Překážkářka Zuzana Hejnová a herec Jan Čenský.

Článek

V pondělí se povedlo sladit časové možnosti Hejnové i Čenského, a tak došlo setkání dvou lidí, kteří důvěrně znají strahovský stadión Evžena Rošického. Čenský coby mílař Michal Klánský na jeho oválu svedl bezpočet soubojů se Svatoplukem Skopalem alias Ondřejem Veseckým, Hejnová se na něm spolu se svými parťačkami ze skupiny chystá na velké závody.

Viděla všechny díly

Dlouhá míle, to byl v rámci skupiny hit dlouhých večerů na soustředěních. „Viděla jsem všechny díly. Měly jsme je na počítači, abychom nemusely čekat na další vysílání v televizi a koukaly jsme v Nymburce i pak v Africe. Ten příběh byl úplně srdcervoucí, jak se tam předbíhali, potom ta rozvázaná tkanička,“ nadšeně popisuje pětadvacetiletá Hejnová.

Čenský neskrýval, že se mu tato slova pěkně poslouchají. „To jsem rád, že Rychlý holky taky koukaly na rychlý kluky,“ smál se jedenapadesátiletý herec.

Při konkurzu běhal

Seriál z atletického prostředí se na obrazovky vrátil vloni po dlouhé pauze. „Už jsme si se Sváťou Skopalem říkali, co proti tomu seriálu mají. Chlapci a chlapi běželi neustále a Dlouhá míle pořád nic,“ usmíval se Čenský, jenž pro roli ambiciózního vytrvalce musel absolvovat konkurz.

„Tehdy nás sezvali patnáct herců s atletickými postavami na Rošičák a kdo uběhl kolo, byl v užším výběru. Jenže jak to bylo dopoledne, zvládlo nás to jen pět,“ popisuje herec. „Trénoval nás jako atletický konzultant Milan Jílek a když viděl Sváťu Skopala, tak říkal, že ten určitě nikdy neběžel. Proto ho chtěl na tu roli vytrénovat,“ říká Čenský.

Strahov se nezměnil

Seriál se točil v roce 1989, ale Hejnové to ani tak dávno přijít nemusí. Strahovský stadión totiž od té doby mnoha úpravami neprošel… „Vůbec se to tam nezměnilo, to nám přišlo nejvtipnější. Šatny, tunel, cesta do posilovny, všechno stejné,“ vyprávěla Hejnová.

„Jen to akvárium, do kterého jste chodili házet peníze, už tam není. Ale ze Strahova vzkazují, že když přijdete, klidně ho tam zase dají,“ s úsměvem vyřizovala trenérka skupiny Martina Blažková.

Hlášky zlidověly

Sama od svých svěřenkyň dodnes slýchá spoustu odkazů na seriál. „Na tréninku si na to často vzpomeneme, spousta těch hlášek u nás zlidověla. Třeba se ptáme trenérky, jestli ten úsek můžeme jít opravdu ostře,“ vypráví Hejnová, kterou teď čekají tři starty na závodech Diamantové ligy.

Ten první už ve čtvrtek v Lausanne. „Chtěla bych tu formu ještě zužitkovat. Třeba vylepšit český rekord,“ doufá ve vyšperkování životní sezóny Hejnová.

Reklama

Související témata:
Jan Čenský