Hlavní obsah

Zamíří nejrychlejší Češka i na zimní olympiádu? Čechovou lákají boby

Michal Osoba (Göteborg)Právo

Na letní olympiádě už byla, teď pošilhává i po té zimní. Česká rekordmanka na šedesát metrů Kateřina Čechová, čerstvá semifinalistka halového ME v Göteborgu, by se totiž ráda prosadila i na bobech. Byť to ještě bude dlouhá cesta.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Sprinterka Kateřina Čechová se raduje z přepsání národního rekordu. Svoji formu dokázala i na HME.

Článek

Příkladů atletů, kteří zazářili v ledovém korytě, je celá řada. Nejčerstvěji se blýskla překážkářka Lolo Jonesová, která se probojovala do amerického týmu, a v soutěži družstev dokonce letos vybojovala zlato na mistrovství světa.

Hledá pilotku

„Boby mě lákají už dlouho. Silná jsem, rychlá taky, tak by mi to mohlo jít,“ věří pětadvacetiletá Čechová. Jenže v jednom se jezdit nedá… „Tak pořád pokukuju po někom, kdo by byl ten druhý a hlavně to odřídil. Já bych to nezvládla, jsem nešikovná,“ směje se.

Jednu parťačku z atletické dráhy už má vytipovanou. „Přemlouvala jsem Ivetu Mazáčovou, ta je silná i šikovná,“ říká Čechová.

Jonesová musela shazovat

Další komplikací je křížení bobové sezóny s halovou atletickou. „Lolo má jinačí výkonnost než já, ta si to může dovolit. Já bych těžko vynechávala sezónu,“ přemítá Čechová. Návraty na ovál navíc nejsou snadné. „Potřebuju rychle shodit devět kilo, které jsem na bobech nabrala,“ hlásila Jonesová po zimní sezóně.

Svěřenkyně Luďka Svobody tak pozvánky na bobová soustředění zatím vytrvale odmítá. „Roman Gomola už mě několikrát tahal na testy, že bych tam ty baby rozsekala, ale zatím mi to nevyšlo. Spíš to vidím až po konci atletické kariéry. Ale boby zkusím určitě,“ slibuje.

Reklama