Hlavní obsah

VIDEO: Svobodová rekordmankou! Tyčkařka vylepšila české maximum

Závěr atletické sezóny zastihl tyčkařku Jiřina Svobodovou ve fantastické formě. V rodné Plzni se na nově vybudovaném stadiónu ve Skvrňanech přenesla přes 476 centimetrů, čímž o centimetr vylepšila český rekord Kateřiny Baďurové!

Český rekord tyčkařky Jiřiny Svobodové

 
Článek

Loňská mistryně Evropy se po změnách v technice ze začátku sezóny trochu hledala, ale při Plzeňské tyčce se svěřenkyni svého otce Františka Ptáčníka a Zdeňka Lubenského povedl životní skok. „Ani nevím, jak jsem to skočila. Držela jsem to u tyče co nejdéle a z mého pohledu to byl letos asi můj technicky nejlépe povedený skok,“ řekla Radiožurnálu Svobodová.

Baďurové patřil český rekord šest let, postarala se o něj při svém stříbrném závodě na mistrovství světa v Ósace. Teď je však minulostí.

Závodila bez nervů

Svobodová se v Plzni pokoušela i o 481 centimetrů. „To už je ale strašná výška,“ smála se. „Trenér říkal, že to bylo výškově dobré, jen jsem měla daleko stojany. Možná kdyby byly blíž, tak se to mohlo podařit,“ přemítala osmá tyčkařka letošního mistrovství světa.

Sedmadvacetiletá tyčkařka se svým středečním výkonem posunula na páté místo letošních světových tabulek. „Minulý týden v Curychu i tady jsem do závodu šla hodně uvolněně. Asi je to tím, že už máme po vrcholné akci a z člověka to nějak spadne. Strašně jsem si závody užívala,“ libovala si Svobodová,

V Plzni jí hrály do karet i podmínky. „Skvělé publikum, vítr do zad, navíc doma, byla jsem nadšená,“ pochvalovala si nová česká rekordmanka.

Reklama

Související témata: