Hlavní obsah

Slavná atletka Kratochvílová má svou autobiografii

Po osmadvaceti letech, v roce, kdy její světový rekord v běhu na 800 metrů přetrval třicet let, se na pulty českých knihkupectví dostává opět kniha o slavné atletce Jarmile Kratochvílové. Publikace s názvem Fenomén Jarmila je souhrnem jejích zážitků z atletiky, ale také z celého dosavadního života trenérky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Světová rekordmanka v běhu na 800 metrů a dvojnásobná mistryně světa Jarmila Kratochvílová pokřtila v Praze svoji biografii.

Článek

V roce 1985 vyšla kniha z pera samotné atletky a pera tehdejšího kouče Miroslava Kváče, v němž popisovala největší úspěchy kariéry, stříbrnou olympijskou medaili z Moskvy, dva tituly mistryně světa z Helsinek 1983, ale nemohla popsat smutek kvůli neúčasti na hrách v roce 1984 v Los Angeles vinou bojkotu komunistických zemí.

"Už je to ale historie, tak to bylo, nemohu pořád dokola říkat, že to pro mě byla strašná škoda, i když to v té knize samozřejmě je," řekla při dnešním křtu knihy Kratochvílová.

Publikace je shrnutím všeho důležitého, co se kdy o Kratochvílové napsalo. "O mně už bylo napsáno a řečeno tolik, že ani nevím, jestli jsem na sebe prozradilo něco víc," usmívala se atletka.

Kratochvílová považuje za největší dar, že má atletiku i čáslavský stadion ráda i po 46 letech, kdy na něj vstoupila poprvé. "Je to můj život i teď. Kdo by tehdy řekl, že to tak bude. Takže ta kniha je spíš návodem, jak tu atletiku mít rád," dodala.

Reklama

Související témata: