Hlavní obsah

Rok po atentátu v Bostonu zvítězil sport, triumfy slavili Keflezighi a Jeptoová

Boston

Nejstarší městský maratón na světě v Bostonu vyhráli Američan Meb Keflezighi a Keňanka Rita Jeptoová, která zopakovala loňské vítězství a navíc vylepšila traťový rekord. Tentokrát si mohla triumf vychutnat s úsměvem na tváři na rozdíl od minulého ročníku, který poznamenal teroristický útok. Kvůli němu provázela pondělní závod za účasti téměř 36 000 běžců velmi přísná bezpečnostní opatření.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Americký vytrvalec Meb Keflezighi bouřlivě oslavuje triumf na Bostonském maratónu.

Článek

Jeptoová si připsala ve 118. ročníku již třetí vítězství, v Bostonu byla nejrychlejší poprvé v roce 2006. Dnes překonala časem 2:18:57 hodiny o minutu a 46 sekund dvanáct let starý traťový rekord krajanky Margaret Okayové. Druhou Buzuneš Debaovou z Etiopie třiatřicetiletá vítězka porazila o více než minutu a postarala se o sedmé prvenství afrických závodnic za sebou.

Osobní rekord vylepšil o 32 sekund

Naopak mezi muži nadvláda vytrvalců z Keni a Etiopie po dvanácti letech skončila. Zasloužil se o to americký reprezentant Keflezighi, který se však narodil v Eritreji. Stříbrný olympijský medailista z Atén 2004 se stal prvním domácím vítězem mezi muži od triumfu Grega Meyera v roce 1983. Poslední americké vítězství se vztahuje k roku 1985, kdy závod žen ovládla domácí Lisa Larsenová-Weidenbachová.

Časem 2:08:37 si Keflezighi dva týdny před svými 39. narozeninami vylepšil o 32 sekund osobní rekord. Výrazně však zaostal za nejlepším bostonským časem Keňana Geoffreyho Mutaie z roku 2011. Mutaiův výkon 2:03:02 je stále nejrychlejším maratónem historie, ale kvůli profilu trati tento čas nemohl být uznán za světový rekord.

Keflezighi si vypracoval na trati výrazný náskok, ale v závěru musel odrážet útok Keňana Wilsona Chebeta. Porazil ho o 11 sekund a po vítězství v Newyorském maratónu v roce 2009 si připsal další úspěch na velkém maratónu.

Závod pod permanentní kontrolou

Loni běžecký svátek v Bostonu pokazila exploze trhavin v tlakových hrncích v cílové rovince, která zabila tři lidi a dalších 264 zranila. Nálože podle vyšetřovatelů vyrobili bratři Tamerlan a Džochar Carnajevové původem z Čečenska. Před startem dnešního závodu uctili běžci památku obětí atentátu minutou ticha a průběh závodu byl pod permanentním dohledem policie. Nad tratí kroužily neustále vrtulníky a její nejbližší okolí procházeli policisté se speciálně vycvičenými psy na hledání výbušnin.

"Bereme si zpět náš závod, bereme si zpět cílovou čáru," poznamenal v cílovém prostoru šéf závodu Dave McGillivray.

Reklama

Související témata: