Hlavní obsah

Desetibojař Sýkora zlatý na juniorském MS. Byly to dva dny nervů, přiznal

Aktualizováno

Desetibojař Jiří Sýkora navázal na zlato chodkyně Anežky Drahotové a stal se v americkém Eugene jako první český muž juniorským mistrem světa. Rodák z Třebíče vyhrál titul v novém rekordu šampionátu 8135 bodů. „Jel jsem sem s tím, že bych chtěl zlato, což se mi podařilo,“ přiznal nadšený svěřenec Pavla Svobody.

Foto: Profimedia.cz

Desetibojař Jiří Sýkora se raduje ze zlata na MS juniorů v Eugene.

Článek
Fotogalerie

Devatenáctiletý reprezentant figuroval po prvním dnu na pátém místě, druhý den mu ale vyšel na výbornou. „Byly to dva dny nervů. Výška mi zkazila náladu, ale naštěstí jsem to nahnal na překážkách, na disku i oštěpu," pochvaloval si po závodě. „Na dálce mě rozhodily zmatky, když mi naměřili špatný výkon a ještě promáchli hráběmi před očima," připomněl pokus, z něhož mu rozhodčí přeměřením ubrali 65 centimetrů během polední pauzy.

Do vedení se dostal po oštěpu, který stejně jako disk vyhrál, a první příčku uhájil před Australanem Cedricem Dublerem i v závěrečném běhu na 1500 metrů. Ziskem 8135 bodů Sýkora překonal předchozí rekord juniorského MS Bělorusa Andreje Kravčenka z roku 2004 o devět bodů. Jeho výkon je dokonce nejlepším v "novodobé" historii juniorského desetiboje, kdy se používá stávající hmotnost koule (6 kg), disku (1,75 kg) a výška překážek (100 cm).

„Po prvním dnu jsem na tom nebyl, jak jsem čekal, ale druhý jsem udělal všechno pro to, abych měl lepší součet než před dvěma měsíci na mistrovství republiky. A vyšlo to přesně o sto bodů. Škoda, že to nebyl světový rekord, ale na to se nikdo za pár let ptát nebude," vyprávěl Sýkora. Absolutní juniorský světový rekord patří Němci Torstenu Vossovi z roku 1982 a má hodnotu 8397 bodů.

Sýkora už se slibně ukázal i v seniorské kategorii, v níž ho v srpnu čeká mistrovství Evropy v Curychu. „Slibuju, že udělám všechno pro to, abych byl v dalších letech ještě lepší a ukázal český desetiboj na nejvyšších příčkách," prohlásil možný nástupce Změlíka, Dvořáka či Šebrleho.

Doležal skončil šestnáctý

Další český desetibojař Jan Doležal skončil na 16. místě se ziskem 7309 bodu. Výškař Petr Pícha skočil v kvalifikaci 205 cm a do finále nepostoupil.

Sýkora získal pro Českou republiku celkově čtvrté zlato na MSJ v historii, dosud ale juniorské tituly sbíraly výhradně ženy. Před Drahotovou se to naposledy povedlo Denise Rosolové, jež v roce 2004 pod dívčím jménem Ščerbová vyhrála dálku.

První českou šampiónkou byla o čtyři roky dřív oštěpařka Jarmila Jurkovičová (Klimešová). Desetibojařským maximem bylo stříbro Roberta Změlíka z roku 1988, poslední cenný kov mezi juniory získal v roce 1998 bronzový tyčkař Adam Ptáček.

Reklama