Hlavní obsah

Skvělý běh dostal Šlesingra do desítky, Fourcade slaví historický úspěch

Chanty-Mansijsk
Aktualizováno

Český biatlonista Michal Šlesingr dojel ve stíhačce předposledního závodu sezóny jako devátý. Nedařila se mu střelba, ale druhý nejlepší běžecký čas mu zajistil solidní umístění. Vyhrál Kanaďan Nathan Smith, favorit Martin Fourcade dokončil stíhačku jako čtvrtý, přesto opanoval celkové pořadí této disciplíny i Světového poháru. Moravec cíl protnul až jako 42.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Šlesingr

Článek

Šlesingra parádní běh vytáhl na deváté místo. M. Fourcadovi stačilo čtvrté místo na zisk malého křišťálového glóbu. Celkové pořadí Světového poháru ovládl počtvrté v řadě, což se ještě nikomu v historii nepodařilo.

Přes čtyři chyby na střelnici se Michal Šlesingr při stíhacím závodě Světového poháru biatlonistů v ruském Chanty-Mansijsku posunul druhým nejlepším během na konečnou devátou příčku v cíli. Vyhrál Kanaďan Nathan Smith, křišťálový glóbus za celkový triumf v SP si čtvrtým místem ve stíhačce definitivně pojistil Martin Fourcade.

Šlesingr si polepšil v pořadí seriálu

Francouz vyhrál konečné pohárové hodnocení už počtvrté v kariéře, to před ním dokázali jen jeho krajan Poirée, Němec Luck a Nor Björndalen. Také Češi mají zaděláno na zápis do dějin, v konečném pořadí SP budou premiérově dva v první desítce. Šlesingr se sobotním výsledkem celkově v seriálu posunul už na 7. místo, hned za krajana Moravce a v neděli se budou snažit oba hájit své pozice v závodě s hromadným startem.

„Bohužel se to našim klukům nepovedlo úplně střelecky, ale Michal Šlesingr předvedl znovu báječný běh a díky tomu utrhl první desítku, což se počítá. Na lyžích je fakt nesmírně silný a až se trefí, tak to bude pecka. Ondra Moravec určitě spokojený nebude, s ležkou se trápil už při nástřelu a byly tam i chyby na spoušti," líčil pro Českou televizi trenér Marek Lejsek.

Fourcade i Šlesingr chybovali už zkraje

Na úvodní položce stíhačky bezchybný Němec Doll předstihl vítěze sprintu M. Fourcada, který musel na jedno trestné kolo. Šlesingr byl na tom stejně jako Francouz, protože poslal vleže čtvrtou ránu mimo terč. Díky vynikajícímu běhu i tak udržel patnáctou příčku, ze které startoval.

Další dva čeští reprezentanti Moravec a Krčmář udělali při první zastávce na střelnici dvě chyby a hodně se vzdálili bodovaným pozicím. Doll s M. Fourcadem si drželi téměř desetivteřinový náskok na pronásledovatele. Šlesingr ale po trati téměř letěl a na pátém kilometru byl už jedenáctý s odstupem sotva půl minuty na vedoucí duo.

Druhá střelba vleže pořadím v čele nezamíchala. Doll, M. Fourcade i za nimi se ženoucí Kanaďan Smith s Němcem Peifferem pálili čistě. Bohužel Šlesingr se jedné chyby dopustil a navíc strávil na střelnici hodně času, což pro něj znamenalo pokles až na šestnáctou pozici.

Moravec střílel rychle, ale nepřesně

Moravec trochu zariskoval a měl rychlou položku, jenže zůstaly mu tři terče bez zásahů, a kroužil tak navíc 450 metrů a padl až na chvost 60členného startovního pole. Hodně vzadu zůstával i Krčmář.

Třetí položka vyšla čistě jen Smithovi, o patnáct vteřin za ním odjížděl Rus Šipulin, těsně sledovaný M. Fourcadem. Šlesingr se v točícím větru dopustil dvou chyb a zase musel zachraňovat svůj výsledek běžecky.

Závěrečnou střelbu poznamenal hodně se točící vítr, nejlépe z toho vyšel pouze s jednou chybou Smith a směřoval za úplně prvním triumfem kariéry ve Světovém poháru. Za ním se držel s odstupem zhruba půl minuty Němec Doll, o zbývající místo na stupních vítězů pak spolu bojovali Šipulin s M. Fourcadem a nakonec bronz připadl domácímu Rusovi.

Šlesingr se při poslední položce konečně dočkal čisté střelby. Vyneslo ho to na 11. místo při odjezdu ze střelnice. Skvělým během na závěrečných dvou kilometrech se pak ještě vytáhl na devátou příčku v cíli. Nulu na závěr předvedl i Moravec, jenže nakonec skončil 42., bohužel těsně za body.

V ženské stíhačce se dařilo českým biatlonistkám, čtyři z nich skončily v elitní pětadvacítce a Veronika Vítková s Gabrielou Soukalovou se vešly do desítky.

Světový pohár biatlonistů v Chanty-Mansijsku - stíhací závod mužů na 12,5 km
Muži
1. Smith (Kan.) 32:04,9 (1)
2. Doll (Něm.) +24,0 (2)
3. Šipulin (Rus.) +35,7 (4)
4. M. Fourcade (Fr.) +40,3 (4)
5. Böhm (Něm.) +49,2 (2)
6. Peiffer (Něm.) +58,1 (3)
...9. Šlesingr (ČR) +1:43,5 (4)
42. Moravec (ČR) +3:46,3 (6)
50. Krčmář (ČR) +4:38,4 (4)
Průběžné pořadí po 24 z 25 závodů
1. M. Fourcade 1036
2. Šipulin 924
3. Fak (Slovin.) 840
4. Schempp (Něm.) 792
5. J. Boe (Nor.) 696
6. Moravec (ČR) 635
7. Šlesingr (ČR) 614
8. Garaničev (Rus.) 611

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články