Hlavní obsah

Cancellara čelí obvinění, že jezdí na kole poháněném motorem

KOLÍN NAD RÝNEM

Švýcarský silniční cyklista Fabian Cancellara čelí obvinění, že ovládl začátek sezony pomocí nedovolených prostředků. Nejedná se však o zakázané látky, ale o skrytý motor, který mu údajně pomáhá pohánět pedály. Cancellara obvinění odmítá.

Článek

Devětadvacetiletý časovkář v tomto roce triumfoval v etapovém závodu Kolem Ománu a v jednodenních závodech Kolem Flander, Harelbeke a Paříž-Roubaix. Většina jezdců s ním nedokázala udržet krok a začali mu přezdívat TGV podle francouzského rychlovlaku.

Experti v čele s bývalým italským cyklistou Davidem Cassanim se však domnívají, že Cancellara těží z nejnovějšího objevu. Tím je miniaturní motor schovaný v rámu kola v oblasti pedálů, který kolo sám udržuje v chodu zásluhou výkonu až 100 wattů a cyklistovi stačí pohybovat nohama, aniž by musel vydávat příliš mnoho energie. Autorem motoru je tyrolský strojník Reinhold Gruber.

Cancellara nařknutí tvrdě odmítá

Cancellara odmítá, že by podobný mechanismus využíval. "Je to nesmysl. Rozhodně nemám v kole žádné baterie či cokoli podobného," citovala olympijského vítěze z Pekingu agentura SID.

Mezinárodní cyklistická unie však bere novou hrozbu velmi vážně a chystá se vše prověřit. "Vůbec jsme ale netušili, že je něco takového v oběhu," uvedl mluvčí UCI Enrico Carpani, který ale vyvrátil, že by bylo vedeno vyšetřování proti Cancellarovi.

O případném Cancellarově provinění pochybuje také technický ředitel UCI Jean Wauthier. "Riziko by bylo příliš velké. Jak pro něj, tak pro tým, tak pro výrobce kola. Šampion jako Cancellara nepotřebuje takto riskovat," řekl Wauthier, jehož tým prý pracuje na speciálním skeneru, který by podobný mechanismus v kole odhalil.

Uklidnil tak hrozící paniku mezi jezdci. "Musí se to prošetřit. Pokud je to pravda, že se něco podobného používá, tak je to obrovský podvod. Je to ještě horší než doping," prohlásil šéf týmu Quick-Step Patrick Lefevere.

Reklama

Související témata: