Hlavní obsah

Sprinter Špička a Hačecký s Dostálem získali na ME dráhařů zlato

GENT

Čeští jezdci vybojovali na mistrovství Evropy v dráhové cyklistice v Gentu dvě zlaté medaile. Ve sprinterském omniu kategorie elite dnes dominoval Denis Špička, bodovací závod dvojic jezdců do 23 let vyhráli Jan Dostál s Vojtěchem Hačeckým.

Článek

Především Špičkovo zlato bylo pro českou výpravu opravdu nečekaným úspěchem. V sobotu nejprve český sprinter skončil čtvrtý v závodě na letmých 200 metrů, ve vylučovacím závodě dojel na druhém místě a na závěr vybojoval prvenství v keirinu.

Mezi nejlepší dvanáctkou jezdců dominoval i v dnešním závěrečném sprintu a mohl oslavit svůj největší úspěch v kariéře. Dosud měl Špička ve své sbírce z ME tři bronzy z keirinu - dva vybojoval jako junior, třetí v kategorii do 23 let.

Nesmírně dramatický byl bodovací závod dvojic jezdců do 23 let. Druhá česká dvojice Martin Hačecký s Jiřím Barešem nepostoupila do finále, a tak nakonec zlatí jezdci museli čelit přesile soupeřů. Ale vyrovnali se s tím skvěle.

Vojtěch Hačecký dokázal diktovat tempo závodu a Dostál vynikal v bodovaných spurtech. V závěru ale mladí Češi museli čelit ataku soupeřů; v čele průběžného pořadí měli sice čtyřbodový náskok, ale obě ruské dvojice byly v úniku.

Nakonec ale český pár zlato uhájil. Po dvou čtvrtých místech bratrů Hačeckých v minulých letech tak jezdci Dukly Praha dosáhli na nejvyšší stupeň.

ME v dráhové cyklistice v Gentu:
Muži - elite:
Sprinterské omnium: 1. Špička (ČR) 51 bodů, 2. Pervis (Fr.) 45, 3. Vinokurov (Ukr.) 36, ...8. Ditzel (ČR) 22.
Do 23 let:
Bodovací závod dvojic: 1. Dostál, V. Hačecký (ČR) 16 bodů, 2. Jeršov, Kajkov 15, 3. Baranov, Petrovskij (všichni Rus.) 12, ...Bareš, M. Hačecký (ČR) nepostoupili do finále.
Ženy:
Stíhačské omnium: 1. Romaňutová (Rus.) 43 bodů, 2. G´Horreová (Belg.) 39, 3. Backialleová (It.) 36, 4. Machačová 33, ...6. Kozlíková (obě ČR) 27.

Reklama