Hlavní obsah

Kreuziger před Girem: Řeči o vítězství se poslouchají hezky

Cyklista Roman Kreuziger je s týmem Astana od středy v dánském Herningu, kde se chystá na dnešní start 95. ročníku závodu Giro d´Italia. Rád by vylepšil loňskou pátou příčku, kam se posunul po diskvalifikaci Španěla Contadora. Sportovní ředitel jeho týmu Guiseppe Martinelii dokonce řekl, že by český kapitán Astany mohl bojovat o vítězství.

Foto: Proteam - Astana.com.

Český cyklista Roman Kreuziger v dresu Astany.

Článek
Fotogalerie

Co říkáte na slova svého šéfa?

Řekl to v první řadě on, ne já... Ty řeči o vítězství se sice poslouchají hezky, ale realita může být jiná. Záleží na formě i štěstí. Člověk nesmí mít během těch tří týdnů jediný den, kdy vybouchne. A potřebuje silný tým. Já nějaké osobní cíle mám, ale nechci je dopředu vyhlašovat. Můžu říct jen tolik, že jsou taky poměrně vysoké.

Koho považujete za největší soupeře?

Bassa, Scarponiho, Rodrigueze a Fränka Schlecka. Podle mě může nás pět pomýšlet na vítězství. Ale samozřejmě může překvapit ještě někdo další.

Je velká výhoda, že letos nestartují na Giru distancovaný Contador ani Nibali, který dává přednost Tour de France?

I tak tu je obrovská konkurence. Místo Nibaliho je tady Basso a to, že chybí Contador, ovlivní strategii závodu. Když startoval, každý se koukal jen po něm a dá se říct, že to se svým týmem režíroval. Teď čekám trochu větší chaos. Hlavně na začátku v Dánsku.

Jak se cítíte?

Forma je dobrá, jsou za mnou i nějaké slušné výsledky. Jsem na tom lépe než vloni, kdy jsem jel Giro poprvé. Mám víc zkušeností, jsem zase o něco silnější. I po psychické stránce.

Líbí se vám v Dánsku?

Atmosféra je zatím pohodová. Skoro celé město Herning je vyzdobeno narůžovo, Dánové jsou pyšní, že tu startuje Giro. My jsme zatím zvládli dva tréninky, projeli jsme si i trať časovky. Zúčastnil jsem se tiskové konference, slavnostní prezentace a taky jsme podstupovali povinné kontroly před závodem. Už se těším, až to vypukne. Atmosféru Gira mám rád. Přijde mi taková uvolněnější a lepší než na Tour.

Co bude rozhodovat letošní Giro?

Základem úspěchu je přežít první tři dny, kdy je v pelotonu strašná nervozita. Hodně důležitá může být čtrnáctá etapa s cílem v Cervinii. V pondělí při návratu z Romandie jsem si ty kopce byl projíždět, protože vypadají nenápadně, ale jsou těžké. Navíc jsem je neznal. Klíčový ale bude poslední týden. Očekávám závod otevřený až do konce, protože předposlední den je šíleně těžká etapa a na závěr časovka.

Mluvil jste hodně do složení vašeho týmu?

Jsou to většinou lidi, které jsem si vybíral. Myslím, že sestavu máme opravdu dobrou. V horách by mi měli být nejvíc k ruce Tiralongo, Seeldraeyers a Djačenko, který byl teď druhý na závodě Kolem Turecka. Na roviny jsou tu hlavně Kangert, Gasparotto, Petrov a zbytek na zvlněný terén. Nemáme žádného klasického spurtéra.

Kdo vám bude nejvíc držet palce?

Určitě naši a taky moje přítelkyně Míša. Ona teď dělá advokátské zkoušky, ale na závěr se na nějaké etapy určitě přijede podívat. Hodně jsme si spolu sedli a díky ní jsem celkově víc v pohodě. Tak nějak mi ten vztah přidává na klidu.

Reklama

Související témata: