Hlavní obsah

Armstrong má smůlu. Jeho žalobu kvůli vyšetřování dopingu soud zamítl

New York

Sedminásobný vítěz Tour de France Američan Lance Armstrong má smůlu. Jeho žalobu proti vyšetřování Americké dopingové agentury (USADA) soud zamítl s tím, že se jen snaží získat veřejné mínění na svou stranu.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Vyšetřování dopingové kauzy Lance Armstronga bude pokračovat.

Článek

"Tento soud nevyjde vstříc Armstrongově touze po publicitě, očerňování a prospěchářství pročítáním osmdesáti - z větší části zbytečných - stránek, které obsahují mizivé množství informací souvisejících s jeho případem," uvedl soudce Sam Sparks.

Možnost další žaloby však soudce nezpochybnil a dal Armstrongovi možnost ji přepracovat. "Dobře jsem slyšel, co soudce Sparks říkal. Nic to nemění na podstatě věci, jen musíme náš postoj formulovat přesněji," reagoval cyklistův právník Tim Herman.

Armstrong chtěl žalobou zastavit vyšetřování USADA, která čtyřicetiletého Američana začátkem července obvinila, že během úspěšné kariéry užíval zakázané látky. Armstrong tvrdí, že je nevinný, vyšetřování navíc považuje za osobní mstu výkonného ředitele USADA Travise Tygarta.

Vítěz Tour z let 1999 až 2005 sice nikdy neměl pozitivní test, v jeho neprospěch však údajně vypovídali krajané a bývalí kolegové ze stáje US Postal George Hincapie, David Zabriskie, Christian Vande Velde a Levi Leipheimer.

Všichni se prý přiznali k dopingu, stejně jako šéf týmu Garmin Jonathan Vaughters, jenž byl také na konci 90. let Armstrongovým kolegou.

Kromě Armstronga obvinila USADA také jeho bývalého týmového šéfa Johana Bruyneela, lékaře a další členy stáje z dlouholetého praktikování dopingu a obchodu se zakázanými látkami.

Reklama