Hlavní obsah

Huříková je zpátky. Po fackách jsem se zase našla, říká

Saalfelden

Bývala obrovským talentem. V roce 2005 získala bikerka Tereza Huříková titul juniorské mistryně světa, několikrát se umístila v první desítce na Světovém poháru. Jenže poslední dobou se trochu vytratila do pozadí. Mnozí už ji odepsali, ale ona se dokázala zvednout. Dnes skončila 25letá česká reprezentantka sedmá v Saalfeldenu. Je o nejlepší výsledek české ženy v historii mistrovství světa.

Foto: Jan Krůta - Právo

Tereza Huříková s radostí ukazuje svůj výsledek na mistrovství světa. Nehty si tradičně nalakovala do národních barev.

Článek

Co pro vás tenhle výsledek znamená?

Jsem strašně spokojená. Cítila jsem v sobě takový zvláštní pocit, který jsem dlouho nezažila. Na mistrák světa jsem se svědomitě chystala a byla jsem tak zdravě nervózní. Závod jsem si užila, i když byl těžký. Najednou jsem se nebála toho davu a věděla jsem, že je to moje trať, že jsem s ní sžitá. Nechtěla jsem přepálit začátek. Šetřila jsem i síly na závěr, protože jsme během závodu jely celkem třináctkrát dlouhý kopec. Bylo vidět, že to některé holky přepálily a pak jim seklo. A z únavy chybovaly a padaly.

Dá se říct, že došlo ke znovuzrození Terezy Huříkové?

Myslím, že jsme se teprve našla a poznala jsem tu pravou Terezu. V minulosti jsem dostala několik facek. Byla to třeba olympiáda v Pekingu nebo některé jiné závody. Řada lidí mě odepsala, ale já se dokázala zvednout. Našla jsem si svou cestu a myslím, že se to povedlo. Znám se líp po fyzické stránce, což jde ruku v ruce s psychikou. Prostě jsem prodělala nějaký vývoj, za který jsem vděčná. Bez něj by k tomu dnešnímu sedmému místu nedošlo.

Napadly vás někdy v minulosti myšlenky na předčasný konec kariéry a třeba založení rodiny?

Takovými otázkami mě bombardovali lidé z okolí. Člověk se nad tím musí zamyslet a říci si:  Ty vago, třeba to dál nepůjde a budu se muset nějak živit. Mohla jsem jít zkusit nějaké studium, ale přišlo by mi to jako slabošský únik, když jsem se s tím pořádně nepoprala. Nebo založit tu rodinu, ale já jsem si pořád říkala, že je ještě nějaká naděje, aby se všechno otočilo k lepšímu.

Už víte, kde budete závodit příští sezónu?

Ještě ne, probíhají jednání, nevím. Mám nějaké nabídky, ale nejdřív jsem chtěla nějak zkompletovat tuhle sezónu, abych se mohla s čistým štítem dívat do dalších let. Po šampionátu se to bude řešit. Mám teď celkem dobrou startovní pozici.

Jela jste tady o smlouvu?

Takhle úplně to nebylo, ale samozřejmě na výsledku z mistrovství světa záleží. Jsem ráda, že mě to nedostalo pod nějaký tlak, protože je to přece jen jeden závod za celý rok. Ale hodně se počítá.

Reklama