Hlavní obsah

Kulhavý a Cink dojeli na MS v desítce, Huříková byla třináctá

Aktualizováno

Čeští bikeři na mistrovství světa v cross country na medaili nedosáhli. Olympijský vítěz a předloňský šampion Jaroslav Kulhavý dojel v jihoafrickém Pietermaritzburgu na pátém místě. Ondřej Cink byl osmý a výborné vystoupení českých mužů završil jedenáctý Jan Škarnitzl. Medailové ambice nenaplnila ani Kateřina Nash, druhá žena průběžného pořadí Světového poháru skončila na 18. místě. Prohrála i s reprezentační kolegyní Terezou Huříkovou, která byla třináctá.

Foto: Ivana Roháčková

Jaroslav Kulhavý vjíždí do cílové rovinky.

Článek
Fotogalerie

Tituly obhájili Švýcar Nino Schurter, jenž získal třetí světové zlato v kariéře, a Francouzka Julie Bressetová, olympijská vítězka z Londýna.

Kulhavý potvrdil na šampionátu pozici dlouhodobé české jedničky, i když se mu v letošní sezoně příliš nedařilo. O ještě lepší výsledek ho připravily dva pády.

"První pád jsem měl kousek po startu při nájezdu do singlu a druhý v rock garden (kamenité pasáži). Tam jsem nalít do Martíneze, který to tam nesmyslně střihnul napříč, sundal jsem ho a šli jsme oba k zemi," řekl Kulhavý serveru mtbs.cz. "Musel jsem si to tak dvakrát dojíždět, ale jsem spokojenej, cítil jsem se dobře, což je dobré znamení."

Postupně se posouval vpřed a dvě kola před cílem dostihl Cinka, který naopak od začátku pronásledoval vedoucí závodníky. Na medaili Kulhavého stíhací jízda nestačila, od třetího Španěla Josého Antonia Hermidy ho dělila téměř minuta. I tak Kulhavý dosáhl třetího nejlepšího výsledku na MS po předloňském zlatu a stříbru z roku 2010.

Nash bylo od prvního kola špatně

Cink, jenž se loni stal mistrem světa do 23 let, se ve své životní sezóně hned při debutu mezi elitou prosadil do první desítky. Při průjezdu cílem neskrýval stříbrný medailista z červencového Světového poháru v Andoře svou radost.

Nash vyhrála před třemi týdny poprvé v kariéře v kanadském Mont-Sainte-Anne závod Světového poháru, který byl generálkou na MS, ale start v Pietermaritzburgu jí nevyšel. V druhé polovině závodu vypadla z první desítky a nabírala stále větší ztrátu.

"Bylo mi od prvního kola špatně. Vůbec nevím, čím to bylo. Nohy vůbec netáhly, když se holky zvedly, já nemohla jet," uvedla zklamaná Nash pro server mtbs.cz. Nakonec zaostala za Bressetovou o šest a půl minuty.

Huříková byla spokojená

První Češkou v cíli byla stejně jako loni Huříková, i když na sedmé místo z rakouského Saalfeldenu nenavázala. "Jsem moc spokojená, zvlášť na téhle trati, která nepatří mezi moje oblíbené. Škoda, že jsem se po startu dostala do špuntu, kde mě předjelo hodně holek. Cítila jsem se dnes dobře," řekla Huříková.

Bressetová zhruba od poloviny závodu bojovala o prvenství jen s Polkou Majou Wloszczowskou, s níž ujely soupeřkám. Mistryni světa z roku 2010 setřásla riskantní jízdou v závěrečném kamenitém sjezdu, odolala i její následné stíhačce a zvítězila o pět sekund.

Čtyřiadvacetiletá Francouzka si tak vynahradila smůlu z úvodu sezóny, kdy po zlomenině klíční kosti nemohla dva měsíce závodit. Na Wloszczowskou zbylo světové stříbro počtvrté v kariéře.

Třetí Švýcarka Esther Süssová už ztratila přes minutu. Pátá skončila po pádu vedoucí žena SP Tanja Žakeljová.

Mistrovství světa horských kol v Pietermaritzburgu (JAR):
Cross country:
Muži:
1. Schurter (Švýc.) 1:40:17
2. Fumic (Něm.) -7
3. Hermida (Šp.) -21
4. Marotte (Fr.) -53
5. Kulhavý (ČR) -1:17
6. Absalon (Fr.) -1:31
7. Milatz (Něm.) -1:45
8. Cink -2:04
11. Škarnitzl (oba ČR) -2:50
Ženy:
1. Bressetová (Fr.) 1:42:54
2. Wloszczowská (Pol.) -5
3. Süssová (Švýc.) -1:06
4. Kalentěvová (Rus.) -1:29
5. Žakeljová (Slovin.) -2:03
13. Huříková -4:41
18. Nash (obě ČR) -6:32

Reklama