Hlavní obsah

Cyklokrosařka Havlíková po třetím místě: Je to senzace, forma se dá i vyležet

Tábor
Aktualizováno

Celý týden před Světovým pohárem v Táboře ležela cyklokrosařka Pavla Havlíková v posteli s chřipkou. V pátek usedla poprvé na kolo a dnes vybojovala v závodě žen skvělé třetí místo. „Je vidět, že se dá forma i vyležet,“ řekla s úsměvem závodnice týmu Young Telenet-Fidea.

Foto: Profimedia.cz

Cyklokrosařka Pavla Havlíková.

Článek
Fotogalerie

Máte z umístění na pódiu doma velkou radost?

Obrovskou, protože jsem minulý týden měla chřipku a až do pátku jsem ležela v posteli. Vůbec jsem nevěděla, jestli do Tábora budu moci odcestovat. Nakonec se všechno trochu zlomilo a paradoxně mi to možná pomohlo. Na kolo jsem si sedla poprvé v pátek a v závodě mi skvělí fanoušci pomohli zapomenout na všechny trable.

Většinu závodu jste jela s vaší stájovou kolegyní Britkou Harrisovou. Pomohly jste si hodně?

Nikki byla úplně úžasná, odtáhla mi skoro celý závod, já visela za ní. Ona věděla, jaké problémy jsem měla minulý týden, že na tom nejsem fyzicky nejlíp. Trošku škoda posledního kola, protože Comptonová, která jela před námi, udělal spoustu chyb a moc nechybělo, abychom ji dotáhly. Ale doufám, že na dalším závodě to zlomíme.

V samém závěru jste ani s Harrisovou nezkoušela spurtovat. Byly jste domluvené?

Ani nebylo potřeba se o tom bavit. Nikki odtáhla celý závod a bylo by nekolegiální, abych s ní bojovala. Ona si druhé místo zasloužila daleko víc.

Cítila jste doma větší tlak?

Snažila jsem si ho nepřipouštět, soustředila jsem se jen na závod a nerozptylovala jsem se ničím kolem. Docela se mi to povedlo a výsledek je skvělý.

Kam tenhle výsledek řadíte?

Mezi moje největší úspěchy. Je to pro mě o to cennější, že jsem skončila na bedně doma před našimi fanoušky. Kdyby to bylo kdekoliv jinde v zahraničí, tak si toho tak nevážím.

Vzpomenete si na své předchozí umístění na stupních ve Světovém poháru?

Bylo to právě tady v Táboře (2008 - pozn. aut.) a bylo to stejně úžasný. V tom samém roce jsem byla ještě třetí v Belgii. Jsem ráda, že jsem čekání na bednu zlomila.

Co je příčinou toho zlomu?

Od léta spolupracuji s Petrem Dlaskem (cyklokrosový vicemistr světa z roku 2001 - pozn. aut.). Naší skupině hrozně pomáhá, všichni jsme šli hodně nahoru. Má obrovské zkušenosti, dbá na to, abychom všechno dělali profesionálně. Jeho dohled je úžasný.

Příští neděli se jede v Mladé Boleslavi mistrovství Evropy. Pojedete tam pro medaili?

Je to skoro domácí závod, každý týden tam trénuju. Pro mě jde o jeden z vrcholů sezóny a doufám, že se mi podaří uspět. Ale dopředu nechci slibovat, jestli budu první, pátá nebo dvacátá. Záleží na momentální formě. Dva dny předtím máme ještě závody v Belgii, ale myslím, že to bude pro všechny stejné. Věřím v podporu našich fanoušků a snad to dobře dopadne.

Druhý závod Světového poháru v cyklokrosu v Táboře:
Ženy (16,8 km):
1. Comptonová (USA) 43:41
2. Harrisová (Brit.) -6
3. Havlíková (ČR) -7
4. Ferrierová-Bruneauová (Fr.)
5. Cantová (Belg.) obě -37
6. Millerová (USA) -47
13. Mikulášková -1:59
21. Štěpánová -3:40
22. Nosková -3:45
30. Czeczinkarová -6:12
31. Kukulová (všechny ČR) -6:32

Reklama

Související témata: