Hlavní obsah

König válí na Tour i v Pyrenejích. Probojoval se už na sedmé místo!

Aktualizováno

Na dosavadní výborné výkony navázal i v první pyrenejské etapě cyklistického závodu Tour de France český závodník Leopold König, jenž se v celkovém pořadí posunul už na sedmé místo. Na šestou příčku ztrácí pouhých sedm sekund. V náročné horské etapě z Carcassonne do Bagneres-de-Luchon dojel na jedenadvacátém místě se ztrátou 8:32 min. na vítězného Australana Michaela Rogerse. Žlutý trikot udržel Vincenzo Nibali.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Český cyklista Leopold König během 16. etapy Tour de France s cílem v Bagneres-de-Luchon.

Článek
Fotogalerie

Peloton se v úterý vydal na nejdelší etapu 101. ročníku slavného závodu po dni volna. 237,5 kilometru dlouhou trasu zvládl nejrychleji 34letý Australan ze stáje Tinkoff Saxo. Rogers se vydal do úniku se zhruba dvacetičlennou skupinou ve stoupání na 1755 metrů vysoký vrchol Port de Balès. V závěru sjezdu pak zaútočil, od zbývajících kolegů se odtrhl a cílem projel s úklonou fanouškům s náskokem devíti sekund.

„Strašně tvrdě jsem makal na tom, abych jednou vyhrál etapu na Tour. Je to nádherný pocit. Jsem teď hladovější po úspěchu, než kdy předtím. Jasněji dokážu rozpoznat šance. Dříve jsem se bál něco udělat, protože jsem se obával neúspěchu. Teď už je to jinak," radoval se Rogers, jenž dosáhl na vůbec první etapový vavřín z Tour v kariéře. Navázal tak na letošní dva triumfy z Gira.

König se v závěrečném sjezdu dotáhl na skupinu lídra závodu Nibaliho a jen těsně se mu nepodařilo atakovat i šestou pozici Američana Tejaye van Garderena, za nímž zaostává už jen o sedm sekund.

Další neuvěřitelný den

„Další neuvěřitelný den. Už jsem sedmý na Tour. Díky Rogere, že jsi mě táhl dolů," radoval se český cyklista na svém twitterovém účtu a děkoval bývalému stájovému kolegovi Rogeru Klugemu, jenž s ním spolupracoval ve sjezdu.

Na vedoucího Nibaliho teď lídr stáje NetApp ztrácí dál 9:32 minuty. Ve středeční těžké pyrenejské etapě určitě zaútočí na šestou příčku Van Garderena, jenž v úterý ztratil tři a půl minuty.

„Vůbec mi nešly nohy, cítil jsem se úplně prázdný. Snažil jsem se udržet kluků ze stáje a minimalizovat ztrátu. Doufám, že se mi ještě podaří se odrazit zpět a dám nohy do kupy. Movistar rozjel šílené tempo. A pro mě to bylo příliš. Ještě ale není konec," popsal Američan příčiny svého výpadku.

König tak dál na Tour útočí na dosavadní nejlepší český výsledek, jímž je loňské celkově páté místo Romana Kreuzigera.

Cyklistický závod Tour de France - 16. etapa: Carcassonne - Bagneres-de-Luchon (237,5 km):
1. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo) 6:07:10
2. Voeckler (Fr./Europcar)
3. Kirijenka (Běl./Sky)
4. Serpa (Kol./Lampre)
5. Gautier (Fr./Europcar) všichni -9
6. Van Avermaet (Belg./BMC Racing) -13
7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -36
8. Montaguti (It./AG2R) -50
9. Slagter (Niz./Garmin)
10. Gallopin (Fr./Lotto) oba -2:11
...
21. König -8:32
54. Bárta (oba ČR/NetApp) -16:21
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 73:05:19
2. Valverde (Šp./Movistar) -4:37
3. Pinot (Fr./FDJ.fr) -5:06
4. Péraud -6:08
5. Bardet (oba Fr./AG2R) -6:40
6. Van Garderen (USA/BMC) -9:25
7. König -9:32
8. Ten Dam (Niz./Belkin) -11:12
9. Kwiatkowski -11:28
10. Mollema (Niz./Belkin) -11:33
...
71. Bárta -2:17:15
Dostane se český cyklista Leopold König po středeční 17. etapě Tour de France na šesté místo průběžného pořadí?
Ano
88,4 %
Ne
11,6 %
Celkem hlasovalo 23593 čtenářů.

Reklama