Hlavní obsah

Král Nibali si na Tour de France dojel pro čtvrté vítězství. König zůstává devátý

Hautacam
Aktualizováno

Italský cyklista Vincenzo Nibali si po čtvrteční výhře v 18. etapě Tour de France z Pau na Hautacam upevnil vedení v průběžném pořadí slavného závodu a dál si neohroženě jede pro celkové vítězství. Náskok jezdce stáje Astana před druhým Thibautem Pinotem narost už na 7 minut a 10 sekund. Český závodník Leopold König obsadil na 145,5 kilometrů dlouhé etapě osmé místo a zůstává na deváté pozici s celkovou ztrátou 14 minut a 37 sekund na lídra závodu.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Vincenzo Nibali byl v závěru 18. etapy suverénní a s přehledem si dojel pro vítězství.

Článek
Fotogalerie

Poslední horská etapa také definitivně rozhodla o držiteli puntíkatého dresu, kterým s největší pravděpodobností zůstane Polák Rafal Majka, pokud v Paříži projede cílem závodu.

Nibali si mohl v etapě dlouhé 145,5 km v poklidu hlídat své soupeře a nechat závodit ostatní, místo toho však čtvrtým etapovým vítězstvím znovu dokázal, že nemá na letošní Tour konkurenci. První ze dvou stoupání nejvyšší kategorie na ikonický Tourmalet ještě strávil ve skupině s dalšími adepty na celkové pořadí, výstup na Hautacam už ale absolvoval převážně sám.

Devětadvacetiletý Nibali 11 km před cílem nejprve jako jediný z hlavní skupiny zachytil nástup loňského vítěze Vuelty Chrise Hornera, od něhož se o kilometr později odpoutal a vydal se za vítězstvím. Osm kilometrů od vrcholu lídr týmu Astana dostihl Mikela Nieveho, posledního z jezdců, kteří byli před ním, a už jel pouze sólovou jízdu do cíle.

Zhruba pět kilometrů před vrcholem se začala rozpadat hlavní skupina, v níž se držel i König. Ten si hlídal své nejbližší soupeře v celkovém pořadí, Nizozemce Baukeho Mollemu a Laurense Ten Dama. V této skupině zůstal také dosud celkově druhý muž hodnocení Alejandro Valverde ze Španělska.

Boj o druhé místo

Nibali nakonec dojel do cíle s více než minutovým náskokem před kvartetem, z nějž měl nejvíce sil Francouz Thibaut Pinot. Nejlepší mladý jezdec Tour ztratil na rodáka z Messiny 1:10 minuty a předstihl díky tomu Valverdeho, jenž dojel desátý o 49 sekund později. Třetím místem potvrdil svou výhru ve vrchařské soutěži Polák Rafal Majka, vítěz středeční etapy.

Pinot za Nibalim zaostává propastných 7:10 minuty, nicméně dál je situace nebývale vyrovnaná. Třetí Jean-Christophe Péraud, další Francouz, má odstup 7:23, čtvrtý Valverde 7:25.

Debutant na Tour König dojel osmý s odstupem 1:57 minuty za Nibalim a v sobotní časovce bude bojovat o návrat na sedmé místo celkového pořadí, které ztratil ve středu, kdy měl slabší den. Na osmého Ten Dama ztrácí rodák z Moravské Třebové 22 sekund, na sedmého Mollemu 41 sekund. Za Nibalim zaostává König 14:37.

König byl spokojený

Na Tour parádním způsobem debutující Čech si počínal v etapě velmi dobře, takže si upevnil pozici v elitní desítce. „Bylo to hodně těžké, ke konci trochu i šachy, ale zabojoval jsem a mohu být maximálně spokojený. Nakonec mám pozici, na jaké jsem chtěl po horách být i proto ta emočně zatnutá pěst v cíli," uvedl pro Radižurnál český cyklista.

Neztrácí ani naději, že by ještě mohl přes nizozemský dvojblok urvat zpátky sedmé místo celkového pořadí. O něj přišel ve středu, kdy si vybral přece jen slabší den. „Oklepal jsem se rychle," říkal König. „Příští etapa se jede po rovině, tam se těžko něco přesype, ale na sobotní časovku si věřím a ještě zkusím umístění vylepšit," dodal odhodlaně šestadvacetiletý rodák z Moravské Třebové.

Před rozhodující sobotní časovkou čeká v pátek na peloton relativně odpočinková rovinatá etapa z Maubourguetu do Bergeracu (208,5 km).

Cyklistický etapový závod Tour de France - 18. etapa:
Pau - Hautacam (145,5 km):
1. Nibali (It./Astana) 4:04:17
2. Pinot (Fr./FDJ.fr) -1:10
3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:12
4. Péraud (Fr./AG2R)
5. Van Garderen (USA/BMC) oba -1:15
6. Bardet (Fr./AG2R) -1:53
7. Mollema (Niz./Belkin)
8. König (ČR/NetApp) oba -1:57
9. Zubeldia (Šp./Trek)
10. Valverde (Šp./Movistar) oba -1:59
Průběžné pořadí:
1. Nibali 80:45:45
2. Pinot -7:10
3. Péraud -7:23
4. Valverde -7:25
5. Bardet -9:27
6. Van Garderen -11:34
7. Mollema -13:56
8. Ten Dam (Niz./Belkin) -14:15
9. König -14:37
10. Zubeldia -16:25

Reklama