Hlavní obsah

Kreuziger se proti antidopingovým pravidlům neprovinil, tvrdí komise ČOV

Praha

Nevinen! Alespoň podle nejčerstvějšího verdiktu, který byl vynesen na české půdě. Cyklista Roman Kreuziger se podle dnešního stanoviska Rozhodčí komise Českého olympijského výboru (ČOV) nedopustil porušení antidopingových pravidel. Jezdec stáje Tinkoff-Saxo má od 2. srpna od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) pozastavenou činnost kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012. Proti rozhodnutí české komise se UCI může odvolat.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Cyklista Roman Kreuziger přichází na jednání Rozhodčí komise Českého olympijského výboru.

Článek

Závodník byl zproštěn dopingového obvinění na české půdě, teoreticky by opět mohl startovat, dá se ale očekávat, že se UCI rychle odvolá ke sportovní arbitráži.

Výkyvy hodnot v biologickém pasu vyvolávají podezření z užití nedovolených podpůrných prostředků. Dosud však nebyl potrestán žádný cyklista, který nepřekročil hranice nastavené UCI. Kreuziger postavil svou obhajobu právě na tom, že výsledky jeho krevních testů z těchto hranic nikdy nevybočily.

"Komise přihlédla ke skutečnosti, že hodnoty ve sportovcově biologickém pasu nepřesáhly tzv. bazální (krajní) hodnoty, a zohlednila znalecké posudky předložené ze strany Mezinárodní cyklistické federace a ze strany sportovce, které tzv. abnormality vysvětlovaly," uvedl ČOV.

Přestože nesrovnalosti se vztahují k rokům 2011 a 2012, celý případ vyplul na povrch až letos krátce před Tour de France, kterou Kreuziger z preventivních důvodů po dohodě se svým týmem Tinkoff-Saxo vynechal. Sám závodník jakékoli porušení dopingových pravidel od začátku popíral.

Osmadvacetiletý jezdec, jenž loni na Tour dosáhl celkovým pátým místem historicky nejlepšího českého výsledku, má od UCI oficiálně zastavenou činnost od 2. srpna. Sportovní arbitrážní soud v Lausanne ve zkráceném řízení 20. srpna zamítl Kreuzigerovo odvolání, v září se pak kauzou začala zabývat rozhodčí komise ČOV.

UCI má nyní jeden měsíc na odvolání. "Odvolání proti tomuto nálezu může podat u CAS v Lausanne sportovec, Český svaz cyklistiky, UCI, Antidopingový výbor ČR a Světová antidopingová agentura (WADA)," píše se na webu ČOV.

Kreuziger se vyjádří k záležitosti dnes odpoledne.

Chronologie kauzy cyklisty Romana Kreuzigera:
Červen 2013 - Mezinárodní cyklistická unie UCI informovala Kreuzigera o podezřelých hodnotách v jeho biologickém pasu z let 2011 a 2012. Kreuziger nechal data prověřit dvěma akreditovanými experty, kteří na podzim shodně došli k závěru, že hodnoty byly způsobeny jinými vlivy než užíváním dopingových látek a metod. Antidopingovou nadaci UCI však posudky nepřesvědčily.
28. června 2014 - Kreuzigerova stáj Tinkoff-Saxo se rozhodla dočasně nenominovat českého jezdce do závodů, než vyjdou najevo další informace. Kreuziger tak přišel o účast na Tour de France, kde měl obhajovat páté místo.
2. srpna 2014 - UCI Kreuzigerovi, který se chystal na start závodu Kolem Polska, zastavila kvůli nedořešenému případu s biologickým pasem činnost.
20. srpna 2014 - Mezinárodní sportovní arbitráž CAS zamítla Kreuzigerovo odvolání proti zastavení činnosti.
11. září - Kreuzigerův případ začala projednávat Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, její neveřejné zasedání trvalo přes šest hodin.
22. září - Kreuziger se podle verdiktu Rozhodčí komise ČOV nedopustil porušení antidopingových pravidel.

Reklama

Související témata: