Hlavní obsah

Ticho v Londýně – Silence šestí na turnaji britské ligy

Štěpán Materna

První turnaj britské ligy byl letos obohacen o účast předních týmů z kontinentu. V rámci přípravy na WUCC v Praze se na hřiště ve Wimbledonu sjely týmy z Finska, Dánska, Německa, Holandska a České republiky. Pražský tým Silence obsadil v silné konkurenci šesté místo a získal ocenění Spirit of the game.

Foto: Ondřej Bouška

První přípravný turnaj se českému týmu Silence povedl.

Článek
Fotogalerie

Britské týmy patří k evropské špičce, proto Silence uvítali možnost poměřit své síly v rámci turnaje ostrovní ligy. Tým vyjel v „komorním“ počtu patnácti hráčů, brzy však sestava ještě o něco prořídla kvůli četným zraněním. Rozehrávač a trenér útočné lajny František Fencl si poraněné rameno přivezl již z minulého týdne a na turnaji pomáhal pouze ze střídačky. Hned v prvním zápase proti týmu T-Shark se při obětavém obranném zákroku srazili Ondřej Bouška s Jiřím Šmídem a zatímco první musel do nemocnice se zlomeninou lícní kosti, druhý nemohl hrát kvůli naraženému stehennímu svalu. Během víkendu pak přibylo ještě několik menších zranění, takže zápas o páté místo již Silence dohrávali v deseti hráčích.

I přes četná oslabení prošel tým základní skupinou hladce s jednou porážkou od Fire of London a postoupil do čtvrtfinále proti několikanásobným britským mistrům Calpham Ultimate. Zápas se hrál ve vysokém tempu, ale londýnský tým celý první poločas nedokázal sebrat Silence útok. Ani Silence ovšem nevyužili překvapivě četné chyby soupeře. I když přidali několik pěkných obran, nedařilo se jim potvrdit je útokem proti větru. V druhém poločase nastoupil Clapham s větší intenzitou a donutil Silence k chybám, které tentokrát využil. Vítězství 15:10 bylo sice nakonec jednoznačné, jak se však později ukázalo, dostali Calpham od Silence nejvíc bodů ze všech týmů, proti kterým na turnaji hráli.

I přes prohru hodnotí nehrající Fencl čtvrtfinálový výkon pozitivně – Silence podle něj ukázali, že mohou být vyrovnanými soupeři i nejlepším týmům. „Styl hry v Anglii je víc fyzický než u nás a my se chceme naučit hrát stejně intenzivně,“ dodává. To, že se českému týmu podařilo přizpůsobit fyzické hře Britů, měli Silence možnost dokázat hned v následujícím zápase proti týmu z první čtyřky britského žebříčku Fusion. V nejvyrovnanější hře turnaje dokázali Silence dvakrát otočit skóre a po stominutovém zápase těsně zvítězili 15:13. Bohužel již nezbývalo mnoho sil do zápasu o umístění. Proti  Brightonu sice Silence vyhráli první poločas 8:6 a útočili na tříbodové vedení,  závěr utkání však patřil zcela soupeři, který zvrátil vývoj zápasu a zvítězil 15:10.

„Se šestým místem můžeme být spokojení,“ hodnotí účast na turnaji František Fencl. „Turnaj nám pomohl odhalit rezervy v souhře útočné i obranné řady a v individuálních výkonech. Zjistili jsme, jak hrát proti fyzickému stylu hry na nejvyšší úrovni.“ Jako hlavní slabiny, které turnaj odhalil ve hře Silence, vidí Fencl návaznost hry ve všech herních situacích a stále velké množství individuálních chyb. Před dalšími turnaji bude potřeba přepracovat zónovou obranu a ještě o něco zvýšit intenzitu v osobní obraně.

Před pražským mistrovstvím světa vyjedou Silence ještě na prestižní turnaj do Amsterdamu, kde minulý rok hráli ve finále. O tom, zda se jim loňský úspěch podaří potvrdit nebo i překonat, vás budeme informovat.

Výsledky:
1. Clapham Ultimate (Anglie)
2. Chevron Action Flash (Anglie)
3. Fire of London (Anglie)
4. Karhukopla (Finsko)
5. Brighton Ultimate (Anglie)
6. Silence (Česko)
7. Fusion (Skotsko)
8. Ragnarok (Dánsko)
9. Inside Rocket (Německo)
10. M.U.C (Německo)
11. EMO (Anglie)
12. Fire of London 2 (Anglie)
13. LeedsLeedsLeeds (Anglie)
14. Tooting Tigers (Anglie)
15. Dublin Ultimate (Irsko)
16. Cambo Cakes (Holandsko)
Cena Spirit of the Game: Silence (Česko)

Reklama