Hlavní obsah

Čeští junioři na MS v ultimate frisbee neuspěli

Petr Kotěšovec

Při své premiéře na MS v ultimate frisbee v německém Heilbronnu obsadili čeští junioři 16. místo z 18 přihlášených týmů. Na turnaji vyhráli pouze jediný zápas a domů odjíždí se smíšenými pocity, protože měli určitě na víc. Ale i tak to pro mladé hráče byla vynikající zkušenost, která by jim měla pomoci v budoucnu.

Foto: Nathan Heilmann

Pouze jednu výhru, zato mnoho zkušeností si přivezli čeští junioři ze své první účasti na mistrovství světa.

Článek

V základní skupině český tým postupně prohrál s výběry Francie (7-17), Lotyšska (10-17), Kanady (2-17), Velké Británie (5-17), Kolumbie (2-17), Itálie (12-17) a Švédska (6-17). Jediné vítězství vybojoval proti týmu Švýcarska (16-15). V utkání o 15. místo nestačil český výběr na reprezentaci Irska a podlehl 12-17.

Kategorii open U19 vyhrála reprezentace USA, která tak obhájila prvenství z roku 2008. Stříbro si odvezla Kanada a bronz vybojovala Velká Británie, která v zápase o třetí místo porazila Německo. V ženské kategorii U19 zlaté medaile překvapivě putují do Kolumbie, která ve finále porazila Kanadu. Třetí místo obsadil tým USA. Kolumbijky vyhrály také prestižní ocenění Spirit of the Game a získaly tak double, což je skvělý úspěch. Spirit of the Game v kategorii open získala reprezentace Izraele.

Týmy USA a Kanady ukázaly opět svou sílu, ale především úspěch Kolumbie a také dobré umístění evropských týmů naznačily, že vyrůstá generace hráčů, která by mohla v budoucnu úspěšně konkurovat severoamerickým týmům i na seniorské úrovni.

Po úspěšném vystoupení na loňském mistrovství Evropy se od českých juniorů čekal lepší výsledek. Trenér juniorské reprezentace Nathan Heilmann však upozorňuje, že od loňského ME ve Vídni úroveň soutěže stoupla. „Náš tým poznamenala nedostatečná fyzická příprava. Všichni naši soupeři byli rychlejší a vytrvalejší. Ten jediný zápas jsme vyhráli díky herním zkušenostem a kreativitě na hřišti. Do příští sezóny chceme nastoupit v početnější sestavě a v lepší fyzické kondici,“ říká trenér. Pro český tým a ultimate frisbee obecně je důležité, že se mladí hráči mistrovství světa zúčastnili a že je určitě na čem stavět do budoucna.

Reklama