Hlavní obsah

Nymburské svině. Volejbalový klub kontroverzním logem naštval rodiče a město, o statisíce ale nejspíš nepřijde

Pořádně rozvířili atmosféru na české volejbalové scéně. Muži Nymburka, kteří hrají druhou nejvyšší soutěž, před letošní sezónou představili nové logo „Nymburské svině“ a kontroverzní tah okamžitě vyvolal řadu protestů, převážně ze strany rodičů. Město dokonce zvažuje, že klubu vezme na příští rok dotaci ve výši 400 tisíc korun, předseda Občanského sdružení a trenér v jedné osobě Jindřich Licek ale situaci tak dramaticky nevidí. Tah se sporným logem si naopak pochvaluje.

Foto: www.volleyball.cz

Volejbalisté s kontroverzním logem Nymburské svině.

Článek
Fotogalerie

V mládežnických týmech se logo, které Nymburk získal ze svého historického názvu Svinibrod, kvůli vzájemné dohodě neuchytilo, proto ho zatím používají jen muži. Název klubu se přitom nezměnil, zůstává Centrum sportu Nymburk - volleyball.

Jenže mnozí rodiče se i tak bouří, podle nich je logo vulgární, urážející a dokonce i ponižující. „Jsem rozhodně proti tomu, aby naše dcera nosila na dresu nápis Nymburské svině. Je to vulgární," citují webové stránky města Romana Goeroja. „Snažíme se dětem vštěpovat základy fair play, ale pokud by měly mít na dresech takové logo, a ještě vykřikovat svině, přijde nám to jako výsměch a popření všech zásad slušného a sportovního chování," doplnil Martin Zikmunda.

Se svou stížností se rodiče obrátili na město, jehož zastupitelé jim dali za pravdu. Volejbalisté prý poškozují dobré jméno města Nymburk. Se situací ale zastupitelé nemohou nic dělat - a tak Občanskému sdružení pohrozili, že mu odeberou dotaci na příští rok ve výši 400 tisíc korun. To by znamenalo konec volejbalu v Nymburce.

Takový tah si však nedokáže představit předseda a trenér v jedné osobě Jindřich Licek. „Je to celé směšné. Kam by pak těch 130 dětí asi chodilo?" položil si řečnickou otázku a vzápětí dodal, že kauza není tak vážná, jak se může na první pohled zdát. „Jsou tu nějaké mediální bubliny, ale spousta věcí není pravda. Na volejbale jsem denně a nikdo tu na sebe neřve svině. Se starostou určitě najdeme společnou řeč a domluvíme se," tvrdil v rozhovoru pro Sport.cz.

Šel by do toho znovu

Licek je rád, jaké ohlasy logo „Nymburské svině" získalo. I když je poměr příznivců a odpůrců tohoto kroku skoro vyrovnaný, sám by prý neváhal a podobný tah učinil znovu.

„Vždyť se o nás najednou píše pomalu jako o fotbale nebo hokeji, je to určitá propagace pro náš volejbal. Když se to logo zrodilo, ani by mě něco takového nenapadlo. A co se teď píše? Tomu se vážně musím smát, bavím se tím. Udělal bych to klidně znovu. Sportem se zabývám celý život, pro zdejší volejbal, ale nejen pro něj, sháním peníze. A městu dobrovolně nabízím, aby se na chodu také podílelo. Zatím ale nemá zájem," dodal Licek.

Zamlouvá se vám logo Nymburské svině?
Ano, výtečný nápad
86,6 %
Ne, je to urážlivé
13,4 %
Celkem hlasovalo 12612 čtenářů.

Reklama

Související témata: