Hlavní obsah

Král se vrací domů. James si během dvou let v Clevelandu přijde skoro na miliardu

Cleveland

Hvězdný basketbalista LeBron James už je znovu hráčem Clevelandu. Své rozhodnutí vrátit se po čtyřech letech z Miami do kádru Cavaliers potvrdil v sobotu podpisem dvouleté smlouvy. Ta mu podle ESPN vynese 42,1 miliónu dolarů (asi 850 miliónů korun).

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Hvězdný LeBron James na tiskové konferenci v Miami.

Článek

Smlouva je dvouletá zřejmě proto, že před sezónou 2016/17 se budou uzavírat nové televizní smlouvy a očekává se, že se budou zvedat maximální možné platy. Pro příští sezónu je maximum platu 20,7 miliónu dolarů. V dosavadních 11 sezónách ještě nikdy James neměl nejvyšší možný plat.

Podle zdroje agentury AP je navíc v Jamesově smlouvě klauzule, že za rok může být vypovězena a ze čtyřnásobného nejužitečnějšího hráče NBA bude znovu volný hráč. Takto právě nyní odešel z Miami zpět do rodného Ohia.

„Můj vztah k severovýchodnímu Ohiu je větší než k basketbalu. Neuvědomoval jsem si to, když jsem před čtyřmi roky odcházel, ale teď už to vím. Proto se vracím domů," řekl James v pátek, kdy oznámil své rozhodnutí v magazínu Sports Illustrated.

Cleveland opustil kvůli vidině poháru

V týmu Cavaliers strávil prvních sedm sezón v NBA, draftován byl v roce 2003 Clevelandem jako jednička. Jenže se mu nepovedlo dosáhnout na titul, proto v roce 2010 zamířil do Miami, aby spojil síly s dalšími hvězdami Dwyanem Wadem a Chrisem Boshem. Společně pokaždé došli až do finále a v letech 2012 a 2013 slavili titul. Po letošní prohře ve finále se San Antoniem se však jejich cesty rozcházejí.

Nyní James věří, že Clevelandu pomůže vylepšit 10. místo ve Východní konferenci uplynulé sezóny. „Neslibuji, že hned získáme titul. Budeme se o to snažit, ale musíme být realisté. Tento tým na to ještě není připraven. Já se naučil trpělivosti a chci pomoci mladému týmu svými zkušenostmi. Vážně se těším na to, že budu lídrem těchto mladých a talentovaných kluků," dodal.

Kromě basketbalu je James také velkým fotbalovým nadšencem, mimo jiné vlastní podíl v liverpoolském klubu. Proto momentálně pobývá v Riu de Janeiro, kde se chystá naživo sledovat dnešní finále mistrovství světa. „Němci jsou lepší jako tým, ale Argentina má Messiho, jednoho z nejlepších hráčů na světě. Možná dokonce nejlepšího. Uvidíme, jak to dopadne," řekl James novinářům.

Reklama