Hlavní obsah

České tenistky začnou příští rok Fed Cup doma s Austrálií

České tenistky se v prvním kole příštího ročníku Fed Cupu utkají doma s Austrálií, jejíž hvězdou je šestá hráčka světového žebříčku Samantha Stosurová. Zápas se uskuteční 9. a 10. února. Rozhodl o tom los v muzeu Francouzské tenisové federace v areálu Roland Garros v Paříži, kterého se účastnil i český kapitán Petr Pála.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Český fedcupový tým (zleva) Květa Peschkeová, Lucie Hradecká, nehrající kapitán Petr Pála, Petra Kvitová a Lucie Šafářová pózuje s replikami trofejí pro šampióny týmové soutěže.

Článek

"S losem jsem spokojen, a to hned z několika důvodů. V osudí byla řada těžkých soupeřů s nepříjemným cestováním a určitě jsem rád, že hrajeme doma. Austrálie je pro diváky atraktivní soupeř se silnou Stosurovou," vzkázal Pála ČTK z Paříže. Vítěz utkání ve čtvrtfinále narazí buď na Itálii, nebo na americké tenistky.

Australanky jsou druhým nejúspěšnějším týmem fedcupové historie. Soutěž vyhrály již sedmkrát, ale naposledy se radovaly v roce 1974. Návrat do Světové skupiny I letos vybojovaly v baráži díky výhře 3:2 nad Německem. Nebezpečná bude světová šestka Stosurová, kterou doplňuje pro dvouhry slovenská rodačka Jarmila Gajdošová (72. dvouhra WTA).

S Australankami se české tenistky v samostatné historii dosud neutkaly, před rozdělením Československa se oba týmy střetly sedmkrát. Čs. hráčky byly úspěšnější čtyřikrát včetně finálových triumfů z let 1975 a 1984. Australanky se radovaly třikrát, vyhrály i dosud poslední vzájemné měření sil před 20 lety.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály jsou aktuálně světovými fedcupovými jedničkami. Loni získaly stříbrnou trofej pro Česko poprvé po 23 letech po výhře ve finále v Moskvě nad Ruskem a letos jsou znovu ve finále. V listopadu bude výběr okolo wimbledonské vítězky Petry Kvitové obhajovat titul v Praze proti Srbsku.

Reklama

Související témata: